Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κριτική σε Τσίπρα

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και στις επιλογές που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις άσκησαν τόσο τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και η Ζ.Κωνσταντοπούλου.

  • Real.gr
Σκληρή κριτική σε Τσίπρα
Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και στις επιλογές που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές άσκησαν τόσο τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρική Επιτροπής του κόμματος.

Παράλληλα την παραίτησή τους υπέβαλαν 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές με βολές κατά της επιλογής του Μαξίμου «να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε».

Οι παραιτηθέντες έκαναν λόγο για μια παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου, ενώ σημειώνουν ότι το συνέδριο στο οποίο αποσκοπεί η ηγεσία του κόμματος έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα».

Αιχμές από Κωνσταντοπούλου - Λαφαζάνη

Π. Λαφαζάνης: Έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να αφαιρεθούν από τα πρακτικά φράσεις περί «μυστικού Plan B πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, , συνέχισε, προσθέτοντας ότι το κριτήριο είναι αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την αριστερά.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις δικές του πολιτικές προσπάθειες και στον ΣΥΝασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «έχω πονέσει πολύ και τα δύο κόμματα, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν διαφωνών, παλεύοντας για την ενότητα, το ίδιο θα κάνω και τώρα».Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι' αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ».«Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» είπε και ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα «δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση. Είπε ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη».

Επικαλούμενος στοιχεία έκανε λόγο για πλεονασματικά ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών και είπε ότι «οι κίνδυνοι από την εναλλακτική λύση» που ορισμένοι επικαλούνται, συνιστούν «μύθο, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και τώρα η συζήτηση μπορεί να γίνει, διότι «η εναλλακτική λύση θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες». Χαρακτήρισε την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα».

«Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο

«Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η Ευρώπη αλλάζει η ελπίδα έρχεται είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού. ... Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος», είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε πως η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, ανέφερε και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση.

Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε, επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Πετράκος: Η εναλλακτική πρόταση που είχαμε ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες σκληρής προσπάθειας και δώδεκα νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς ακύρωσαν μνημονιακές ρυθμίσεις, έρχεται και φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Εδώ υπάρχει τρέλα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι λοιπόν όπως είπε ο πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία διότι δεν είχαμε κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση; Γιατί αν πραγματικά το δίλημμα ήταν αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο; Τι λέγαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο του; Τι είπαμε στη Βουλή και χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος; Είπε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμα μου», είπε ο κ. Πετράκος και αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε εδώ.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι φτάσαμε σε συμφωνία γιατί δεν είχαμε εναλλακτική, είπε ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραιτήθηκαν 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν 17 μέλη της. Με επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση «κατεπείγουσα διαδικασία» που στόχο είχε «να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε».

Οι υπογράφοντες χαρακτήρισαν «παταγώδη αποτυχία» την διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου. Τα 17 παραιτηθέντα μέλη της Κ.Ε. θεωρούν ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος μεθοδεύεται να έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα» και επισημαίνουν «αυταπατώνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα».

Προειδοποίησαν επίσης ότι «η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού», τονίζοντας ότι οι ίδιοι σε αυτές τις διεργασίες θα είναι «ενεργοί και παρόντες».

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας, παραμονές ενός νέου μνημονίου και με ανοιχτά όλα τα σενάρια, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς, αναφέρει η δήλωση και καταγγέλλει ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

Για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ανέφεραν ότι «η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου».

Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Α. Καλύβης: Η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Τόνισε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής.Ο κ. Καλύβης έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση "συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ", προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ενώ έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός "οδικού χάρτη" πορείας του κόμματος.Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα "στην γωνία" και χωρίς καμμία "κομματική νομιμοποίηση".

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών", καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι "δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής".

Σ. Παπαδόγιαννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σοφία Παπαδόγιαννη.

«Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια», είπε η κ. Παπαδόγιαννη σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης. Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών.

Άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς», είπε η κ. Παπαδόγιαννη. Τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ν. Βαλαβάνη: Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου

Την απουσία δημόσιας στήριξής της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως για πρώτη φορά αναγκάζεται να μιλήσει σε κομματικό βήμα για θέμα που την αφορά προσωπικά.

«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι' αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η Νάντια Βαλαβάνη.

Είπε ακόμη ότι η ίδια όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της ενημερώθηκαν για την επιβολή capital control το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα. Η κα Βαλαβάνη αναρωτήθηκε «γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής της να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v