Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα νεωτερικό Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο

Για τη γλώσσα και τον πολιτισμό στα σύγχρονα media

  • Real.gr
Ένα νεωτερικό Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο
Ένα νεωτερικό Θερινό Πανεπιστήμιο για τη γλώσσα και τον πολιτισμό στα σύγχρονα media oργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Άνδρο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Tο πρόγραμμα το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στην Άνδρο.

Το παρακολούθησαν 45 φοιτητές και διδάκτορες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και ερευνητές και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία. Δυναμικό παρόν έδωσαν φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ιδέα και ο γενικός ακαδημαϊκός συντονισμός του προγράμματος ανήκει στην Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη, Fellow του Harvard Olympia Program του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γ. Καψάλης, ο οποίος μίλησε για τις πτυχές της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η Αν. Γενική Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αφρ. Παναγιωτάκου που μίλησε για τα προγράμματα της Στέγης και την έμφαση που δίδεται στους νέους ανθρώπους.

Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Ι. Πετρόπουλου, Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και του εκδότη και Κοσμήτορα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, κ. Γ. Δαρδανού.

Ο κ. Δαρδανός δεξιώθηκε μάλιστα με παραδοσιακά όργανα και ανδριώτικους χορούς όλο το πρόγραμμα στην οικία του στον Άγιο Πέτρο, ενώ ο Καθηγητής Πετρόπουλος διάβασε αρχαία ελληνικά στους σπουδαστές με αρχαιοελληνική προφορά και μίλησε για τους «δημοσιογράφους» της ελληνικής αρχαιότητας.

Σημαντική, μεταξύ άλλων, ήταν η παρουσίαση των μελών της Συντακτικής Ομάδας του Λεξικού Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας Εμμανουήλ Κριαρά που εξήγησαν στους φοιτητές το πώς γράφεται σήμερα ένα λεξικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v