Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Κούρδους

Αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Πληροφορίες ότι τραυματίστηκε ο αδερφός του ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Νουρετίν Ντερμιτάς. Σκοτώθηκαν άμαχοι.

  • Real.gr
Τουρκία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Κούρδους
Σε σφυροκόπημα των θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ προχώρησε η τουρκική πολεμική αεροπορία με αεροπορικές επιδρομές, που στοίχησαν τη ζωή αυτή την εβδομάδα συνολικά σε περίπου 260 Κούρδους αντάρτες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες ότι ο αδελφός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, είναι μεταξύ των τραυματιών.

Από την πλευρά του ο Σελαχατίν Ντερμιτάς διέψευσε ότι ο αδερφός του βρίσκεται στα βουνά του Καντίλ και τραυματίστηκε από την τουρκική αεροπορία. Αντίθετα ανέφερε ότι ο Νουρετίν Ντερμιτάς βρισκόταν σε ομάδες Κούρδων ανταρτών που μάχονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι είναι κάπου στη Συρία.

Ο Νουρετίν Ντεμιρτάς έχει στρατευθεί στις τάξεις των Κούρδων ανταρτών που έχουν βρει καταφύγιο στα βουνά του βόρειου Ιράκ και η ισλαμοσυντηρητική τουρκική εξουσία προβάλλει το γεγονός αυτό ως επιπλέον ένδειξη της «συμπαιγνείας» μεταξύ του PKK και του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 24 Ιουλίου έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» θέτοντας ταυτοχρόνως ως στόχους το PKK και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Όμως οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν στους Κούρδους αντάρτες και μόνο τρεις είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις νέες επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, την ώρα που η επίθεση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της.

Ο Νέχρο Αμπντάλα επεσήμανε ότι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του χωριού Ζάρκελ, ανατολικά της Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε αν τα άλλα θύματα των επιθέσεων ήταν μέλη του PKK ή άμαχοι.

Καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών από τον Μπαρζανί

Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή για να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον θέσεών τους, δήλωσε σήμερα η προεδρία της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Το PKK πρέπει να απομακρύνει το στρατόπεδό του από το Ιρακινό Κουρδιστάν ώστε νη μην γίνουν οι άμαχοι θύματα αυτού του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Μπαρζανί ζητεί από το PKK και την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσουν και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και η εκεχειρία που τηρείται μεταξύ των δύο πλευρών από το 2013 έχει παραβιαστεί πρόσφατα από βίαια επεισόδια.

«Η προεδρία του Κουρδιστάν ζητεί ξεκάθαρα από το PKK να κρατήσει τις στρατιωτικές του θέσεις έξω από την περιοχή ώστε να μην δώσει στην τουρκική κυβέρνηση ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον αμάχων», τόνισε ο Κίφα Μάχμουντ σύμβουλος του Μπαρζανί.

«Η Τουρκία δεν θα βομβαρδίσει πολίτες, αν το PKK δεν διαθέτει πλέον βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μπαρζανί και καταδίκασε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v