Στην Κω σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Αναζητείται λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης καθώς εκτιμάται ότι περίπου 3000 άτομα βρίσκονται στο νησί.

Στην Κω σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Στην Κω μεταβαίνει σήμερα (06/08) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο νησί περί τα 3.000 άτομα.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζημάρκος, ψηφίστηκε τελικώς από την Βουλή η τροπολογία που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η ψήφιση της τροπολογίας, δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμβάλει άμεσα και καθοριστικά για την ανακούφιση του προβλήματος. «Η τροπολογία πέρασε, πάμε στην Κω με την δυνατότητα μεγαλύτερου βαθμού παρέμβασης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ανάλογες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν και για την Λέρο και την Κάλυμνο, νησιά όπου το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης καθημερινά διογκώνεται.

Στην Κω, ο Περιφερειάρχης αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη φορέων, το πρωί της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι παρέμβασης. Η Περιφέρεια προτίθεται να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης (διαμόρφωση των χώρων που υποδεικνύονται από τους αρμόδιους φορείς), προκειμένου η διαδικασία της ταυτοποίησης να μην γίνεται στο κέντρο της πόλης που αποτελεί «βιτρίνα του νησιού, της μεταφοράς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε για μια ακόμη φορά, με τρόπο απολύτως σαφή και κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, παρά μόνο την διαμόρφωση χώρων πρώτης υποδοχής, για την διαδικασία ταυτοποίησης, προκειμένου να αναχωρούν το συντομότερο δυνατόν από το νησί.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν λύνεται ούτε με στρουθοκαμηλισμούς, ούτε με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά μόνο μέσα από συνεργασία και συνεννόηση. «Μπορούμε και επιβάλλεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας» ανέφερε και δήλωσε ότι κατανοεί τους φόβους και την αγωνία των κατοίκων των νησιών.

Παράλληλα αιτιολόγησε και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίες οφείλονται, όπως είπε, στην επιφυλακτικότητα απέναντι στις κυβερνήσεις και στην διαχρονική αναξιοπιστία τους ως προς τις υποσχέσεις που έδιναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και στην επικρατούσα λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

ΠΗΓΗ: kostoday

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v