Δεκαπενταύγουστος-Το Πάσχα του καλοκαιριού

Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός τιμούν την κοίμηση της Θεοτόκου. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Στην Τήνο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

  • Real.gr
Δεκαπενταύγουστος-Το Πάσχα του καλοκαιριού
Η εορτή της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου έχει καθιερωθεί, μετά το Πάσχα, ως η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με τη λαϊκή παράδοση να αποδίδει στον Δεκαπενταύγουστο την άτυπη ονομασία «Πάσχα του καλοκαιριού».

Οι Παναγίες του Δεκαπενταύγουστου στη Β. Ελλάδα

Μακριά από τα αστικά κέντρα, μιας και η εορτή της Κοίμησης έρχεται την περίοδο που κορυφώνεται η περίοδος των διακοπών για την πλειοψηφία των Ελλήνων, δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- είναι τα προσκυνήματα ανά την Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές όπου παλαιότερα χτυπούσε έντονα η καρδιά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αφιερωμένα στην Παναγία, προσελκύοντας πλήθη πιστών.

Για το θαύμα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας ανυπομονούν οι Κεφαλλονίτες

Στην Παναγία Σουμελά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεξάρχει της πανηγυρικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, στο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά



Στην Τήνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο νησί της Μεγαλόχαρης, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η Τήνος θα βρεθεί σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος τιμώντας τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης». Μετά την πανηγυρική λιτανεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον «υγρό τάφο» του πολεμικού πλοίου που βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες το βράδυ παραβρέθηκε στον πανηγυρικό εσπερινό στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου.

Στην Ηλιούπολη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ηλιούπολη θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Τα πανελλήνια προσκυνήματα

Ανήμερα της γιορτής χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της.

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων στον ελλαδικό χώρο είναι η Παναγία της Τήνου και η Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.



Η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η Χρυσοσπηλιώτισσα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, η Παναγία της Κεφαλλονιάς, όπου κάθε χρόνο εμφανίζονται κοντά στην εικόνα της τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας», η Προυσιώτισσα στην Ευρυτανία είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες προσκυνήματα της Θεοτόκου ανά τη χώρα.



Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο. Τρανό παράδειγμα η εικόνα της Παναγίας της Τήνου που ανακαλύφθηκε το 1823 και συνδέθηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τα ονόματα της Παναγίας

Η πλούσια ελληνική γλώσσα και η μοναδική θρησκευτική μας παράδοση συνεργάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, με αίσθημα κατάνυξης και ιδιαίτερη έμπνευση, δίνοντας στις παναγίες της Ελλάδας εκπληκτικά ονόματα. Η ιστορία των ναών και των θαυματουργών εικόνων τους, οι τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά και η επιθυμία του κάθε τόπου να κερδίσει η δική του Παναγιά την δική της ξεχωριστή οντότητα έδωσαν δεκάδες υπέροχα ονόματα στις Παναγίες της χώρας μας:

'Αξιον Εστι-Ρόδον το Αμάραντον -Αμόλυντη-Ανθοφορούσα-Ασπροφορούσα-Γοργοεπήκοο-Βλέπουσα-Δεομένη-Δακρυρροούσα-Εγγυήτρια-Διακονούσα-Θαλασσομάχισσα-Ελεούσα-Κοσμοσωτήρα-Ζωοδότρα-Μαυρομαντηλούσα-Ελευθερώτρια-Hλιόκαλη-Χρυσοπηγή-Ψυχοσώστρα-Παναχραντο-Παντάνασσα-Χρυσομαλλούσα-Χρυσαυγή-Κυρά των Αγγέλων-Καθαρωτάτη Καρδία-Κιβωτό-Κεχαριτωμένη-Γρηγορούσα-Αθηνιώτισσα-Μεγαλόχαρη-Ξενιά-Ξεσκλαβώτρα-Παρηγορήτισσα-Περίβλεπτο-Φανερωμένη-Φωτολάμπουσα-Πλατυτέρα-Εσφιγμένη-Τριχερούσα-Γερόντισσα-Παμμακάριστο-Ζωοδόχο Πηγή-Μεγαλομάτα-Μαυρομάτα-Βρεφοκρατουσα-Μυροβλήτισσα-Σπηλιανή-Καναλα-Παναγία η Εκατονταπυλιανή-η Παραπορτιανή-η Tουρλιανή-η Εικοσιφοίνισσα Παναγία-η Αγιογαλούσαινα-τών Χαλκέων-η Αγρελοπουσαινα-η Προυσιώτισσα-η Χοζοβιώτισσα-Παναγία η Σουμελά-Παναγία η Αγιασσιλιώτισσα-Παναγία η Αρχοντοπαναγιά των πλουσίων και Παναγία η Ελεημονήτρια-των Tσοπάνων-η Τουρλομάτα-Παναγία η Κεριώτισσα-Παναγία η Χρυσισκαλίτισσα-Παναγία η Σαραντασκαλιώτισσα-Παναγία η Λαοτσάνισσα-η Θαλασσίτρα-η Ψιλή-Παναγία η Γαλατιανή-η Απειρθίτισσα-η Φιλότισσα-η Κερά.

Ο εορτασμός της «Πλατυτέρας των ουρανών»

Σπάνιας αρχιτεκτονικής ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αχλαδοχωρίου

Οι «δρόμοι» της Παναγίας στην Ήπειρο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v