Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στο δημοτικό τραγούδι και την ιστορία

5ο πανελλαδικό συνέδριο στην Καρδίτσα στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου.

  • Real.gr
Με το βλέμμα στο δημοτικό τραγούδι και την ιστορία
«Δημοτικό τραγούδι και Ιστορία», είναι το θέμα του 5ου πανελλαδικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2015, με πρωτοβουλία του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.

Στόχος του συνεδρίου, όπως τονίζει η πρόεδρος του "Απόλλωνα", Βάσω Κοζιού-Κολοφωτιά, είναι "να αναδείξει την ιστορική, γλωσσική, λαογραφική και αισθητική αξία του δημοτικού τραγουδιού, το οποίο αποτέλεσε ένα πολύτιμο συστατικό της ιστορικής πορείας του τόπου μας, που τροφοδότησε την εθνική-αλλά και εθνοτική- μνήμη, ενώ συνέβαλε και στην αναπαραγωγή πολιτισμικών συμπεριφορών, ταυτοτήτων και αναπαραστάσεων για τη σχέση φύσης και κοινωνικών ομάδων".

Πολλοί και σημαντικοί εισηγητές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν μέσα από τις εισηγήσεις τους τη σχέση Ιστορίας και δημοτικού τραγουδιού.

Αναφέρονται οι Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «μοιρολογώντας και δοξολογώντας τους υπέρ πατρίδος πεσόντες», ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών με θέμα «η συλλογή δημοτικών τραγουδιών του Π. Αραβαντινού και ο Γιάννης Αποστολάκης», ο Βάλτερ Πούχνερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «ιστορικότητα και αρχετυπικοί μύθοι στο βαλκανικό δημοτικό τραγούδι - ο θεωρητικός προσδιορισμός μιας συγκριτικής προβληματικής».
 
Επίσης, ο Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο της ομιλίας του «το τραγούδι του Αϊ-Γιώργη κι ένα ξεχασμένο έθιμο στη Μητρόπολη Καρδίτσας», ο Ιωάννης Παπακώστας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών που θα μιλήσει για «μία άγνωστη συλλογή δημοτικών τραγουδιών του 1842» κ.ά.. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον δήμο Καρδίτσας, τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καρδίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v