Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές εν μέσω αποσταθεροποίησης στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό ότι η χώρα «οδεύει τάχιστα» σε εκλογές. Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη. Οκτώ στρατιώτες νεκροί από ενέδρα του PKK.

  • Real.gr
Εκλογές εν μέσω αποσταθεροποίησης στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι έχει στόχο τις πρόωρες κάλπες. Έκανε γνωστό ότι η Τουρκία «οδεύει τάχιστα» σε εκλογές και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής αστάθειας, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την αποσταθεροποίηση στη χώρα, προκειμένου το κόμμα του να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές του φθινοπώρου.

«Οδεύουμε τάχιστα προς τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος σε συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με αιρετούς αξιωματούχους. Το πολιτικό αδιέξοδο, συνέχισε ο Ερντογάν, θα αρθεί μόνο με την προσφυγή στη «βούληση του λαού». «Λόγω της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση με τη βούληση του λαού», σημείωσε.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας τόνισε ότι δεν θα δώσει στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Δεν έχω χρόνο για χάσιμο με εκείνους που δεν γνωρίζουν ούτε καν τη διεύθυνση του Μπεστέπε», της συνοικίας της Άγκυρας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

Την ημέρα που ο Ερντογάν επέλεξε να ανακοινώσει τις πρόωρες εκλογές, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν Κούρδοι αντάρτες. Μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) τοποθέτησαν εκρηκτικά σε έναν αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Σίιρτ και τα πυροδότησαν.



Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση με στόχο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών τον περασμένο μήνα.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι αντάρτες του PKK έχουν σκοτώσει τέσσερις Τούρκους στρατιώτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ από την Τρίτη, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σήμανε συναγερμός, καθώς σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες.



Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους που έφεραν αυτόματα όπλα κοντά στο σημείο. Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι στόχος των δραστών της επίθεσης ήταν αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του ανακτόρου.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v