Περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες αναμένονται τον Νοέμβριο στη Ρουμανία

η χώρα δεσμεύθηκε να δεχθεί έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες αναμένονται τον Νοέμβριο στη Ρουμανία
Τον Νοέμβριο αναμένεται να φθάσουν στη Ρουμανία οι πρώτοι μετανάστες που η χώρα δεσμεύθηκε να δεχθεί έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρουμάνου προέδρου, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική, Λέοναρντ Όρμπαν.

Περίπου 1.700 πρόσφυγες -προερχόμενοι κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα- θα εισέλθουν σταδιακά στη χώρα και θα εγκατασταθούν σε έξι κέντρα υποδοχής, εξήγησε ο κ. Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europa FM.

Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, θα γίνει έλεγχος των μεταναστών και όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα.

"Τα έξι κέντρα στα οποία θα εγκατασταθούν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι και στις πόλεις Γκιουργκίου, Γκαλάτι, Σόμκουτα Μάρε, Ραντάουτι και Τιμισοάρα. Οι μετανάστες θα έχουν νερό, τροφή, στέγη και προξενική συνδρομή και η Ρουμανία θα λάβει 6.000 για κάθε μετανάστη από την ΕΕ. Τα έξι κέντρα θα λειτουργούν ως κέντρα ανοικτής πρόσβασης" ανέφερε ο κ. Όρμπαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ρουμανία δεν είναι προετοιμασμένη για την υποδοχή μεταναστών, αλλά θα τους δεχθεί, επειδή επιθυμεί να τηρήσει στάση αλληλεγγύης προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Λέοναρντ Όρμπαν συνέστησε στη ρουμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει σχέδιο για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

Η ρουμανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να αποδεχθεί 1.785 μετανάστες για δύο χρόνια, εξήγησε ο κ. Όρμπαν, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, αναφερόμενος σήμερα στο κύμα μεταναστών που καταφθάνει στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι προετοιμασμένη και ότι έχει λάβει "όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας" στα σύνορα.

"Θα έχουμε μια συζήτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, έχω συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών συντάσσει τα αναγκαία έγγραφα και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση. Δεν στεκόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι αποφάσεις και η επικοινωνία να συντονίζονται" σημείωσε ο κ. Πόντα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης Ρουμάνων διπλωματών, στο Βουκουρέστι.

Όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στα σύνορα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας απάντησε "όλα τα αναγκαία μέτρα".

"Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι" πρόσθεσε ο Βίκτορ Πόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v