Τσίπρας: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, αν φύγουν τα βαρίδια

Σε αναπροσαρμογή της τακτικής και του προεκλογικού μηνύματος προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υπό την πίεση των δημοσκοπικών ευρημάτων, τα οποία δείχνουν ότι η αναμέτρηση με τη ΝΔ έχει χαρακτήρα «ντέρμπι» και ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται στον ορίζοντα. (VIDEO)

  • Real.gr
Τσίπρας: Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, αν φύγουν τα βαρίδια
Σε αναπροσαρμογή της τακτικής και του προεκλογικού μηνύματος προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υπό την πίεση των δημοσκοπικών ευρημάτων, τα οποία δείχνουν ότι η αναμέτρηση με τη ΝΔ έχει χαρακτήρα «ντέρμπι» και ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται στον ορίζοντα.

Αν και ο κ. Τσίπρας επέμεινε να ζητάει καθαρή εντολή από τους πολίτες, δείχνοντας διάθεση να συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους χαρακτήρισε έντιμη πολιτική δύναμη, άφησε, σε συνέντευξή του στο «Kontra Channel», για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό «απαλλαγεί από τα βαρίδια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ως τέτοια, ο κ. Τσίπρας έδειξε να αντιλαμβάνεται τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, αλλά και πρώην υπουργούς των μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως τον κ. Α. Λοβέρδο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυρία Γεννηματά δεν ευθύνεται για τα λάθη της παράταξής της, την κατηγόρησε όμως ότι είχε αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και πρόσθεσε: «έπαιρνε τη θέση της ΝΔ. Θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά πρέπει να απομονωθούν τα βαρίδια. Με τον κ. Βενιζέλο εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ», είπε χαρακτηριστικά.


VIDEO - ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ από realmedialive

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές αυτές είναι η ΝΔ στην οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντάς την «το παλιότερο από το παλιό» και τον αρχηγό της κ. Ευ. Μεϊμαράκη την προσωποποίηση του παλιού πολιτικού συστήματος. Στην πρώτη ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Αττική, όπου παρουσίασε τα νέα συνθήματα «ξεμπερδεύουμε με το χθες» και «κερδίζουμε το Αύριο» τα οποία έχουν επίσης ως στόχο τη ΝΔ, την οποία ταύτισε με τις δυνάμεις του χθες.

Επιχείρησε δε να εμφανίσει την συντηρητική παράταξη ως ένα ακραίο μονομπλόκ με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, κάνοντας λόγο για το κόμμα «του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη». Τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη τον χαρακτήρισε «υπηρεσιακό πρόεδρο» του κόμματος. Τόσο στο Αιγάλεω, όσο και στη συνέντευξή του στο «Kontra Channel», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει πεδίο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο «κυβέρνηση Ζόμπι» και κυβέρνηση «φάντασμα». Θέλοντας μάλιστα να δώσει έμφαση στην άρνηση του αυτή, παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα, τόνισε ότι η φιλοσοφία ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε ότι αφορά στην εφαρμογή του μνημονίου είναι εντελώς διαφορετική.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στους πρώην συντρόφους του που σήμερα βρίσκονται στη «Λαϊκή Ενότητα», λέγοντας πως ότι δεν κατάφεραν όσοι εντός και εκτός Ελλάδας τους τελευταίους επτά μήνες επεδίωκαν την «αριστερή παρένθεση» προσπαθούν να το πετύχουν τώρα με την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Του κατηγόρησε μάλιστα, ότι με την επιλογή τους βοηθούν στην «παλινόρθωση του παλιού συστήματος».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφιζε πάντα τις συλλογικές αποφάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη. «Το σεβόμασταν, αλλά δεν περίμενα ότι μόλις υπογράφαμε τη συμφωνία που εξασφάλισε τη διάσωση της χώρας, θα προχωρούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα πως «είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενώ έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας τον κ. Λαφαζάνη. Στο απυρόβλητο δεν άφησε ούτε την ενεργειακή πολιτική του πρώην υπουργού του, την οποία πάντως είχε υιοθετήσει και στηρίξει εμφανώς και ο ίδιος, μιλώντας για «λάθη και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά τις εκλογικές προοπτικές του κόμματός του, λέγοντας ότι θα αυξηθεί η συσπείρωση και ότι αυτό θα εξασφαλίσει μια ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ. Αμφισβήτησε πάντως τα χαρακτηριστικά ντέρμπι που δείχνουν τα γκάλοπ λέγοντας ότι στο δημοψήφισμα είχαν πέσει έξω πολλές μονάδες. «Θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μας δώσει ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι η καθαρή εντολή πλειοψηφίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v