Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζητούν Πάχορ - Άντερ

Ο Ούγγρος πρόεδρος ζήτησε πιο επιθετικά μέτρα εναντίον των λαθροδιακινητών ενώ ο Σλοβένος ομόλογός του συμφώνησε ότι μία κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι επίσης προς το συμφέρον της χώρας του.

Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζητούν Πάχορ - Άντερ
Κοινή ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση και πρωταρχικά για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ζήτησαν ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ και ο Ούγγρος ομόλογός του, Γιάνος Άντερ, στη διάρκεια συνάντησης στη Βουδαπέστη.

Ο Ούγγρος πρόεδρος ζήτησε πιο επιθετικά μέτρα εναντίον των λαθροδιακινητών και ζήτησε από τον κ. Πάχορ να στηρίξει την ιδέα ενός κοινού ταμείου της ΕΕ για στρατόπεδα προσφύγων στις χώρες στις οποίες φθάνουν πρώτα.

Αυτή θα είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση που θα συμπεριλάβει τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες από τις πλούσιες αραβικές χώρες, ανέφερε ο κ. Άντερ, τονίζοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται.

Ο Ούγγρος πρόεδρος είπε ακόμη ότι το σύστημα των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων σε χώρες-κράτη της ΕΕ δεν θα επιλύσει το κεντρικό πρόβλημα.

Πολύ σύντομα, η πίεση από τους πρόσφυγες στα σύνορα της ΕΕ πρέπει να σταματήσει και μακροπρόθεσμα να διασφαλιστεί στις χώρες καταγωγής τους σταθερότητα και ευημερία.

Ο Σλοβένος πρόεδρος, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, συμφώνησε ότι μία κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι επίσης προς το συμφέρον της Σλοβενίας και υποστήριξε ότι αυτή θα μειώσει την επιβάρυνση σε χώρες, όπως η Ουγγαρία.

"Αν κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η μεταναστευτική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι απαιτεί ίδιου τύπου κοινή δράση" τόνισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, ο οποίος χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουδαπέστη και είχε συνομιλίες με την ουγγρική ηγεσία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Πάχορ διαβεβαίωσε τον Ούγγρο ομόλογό του ότι στηρίζει την ουγγρική ιδέα για πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία θα εξεταστεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν και για τη διμερή συνεργασία, με έμφαση στις καλές σχέσεις και τις μειονότητες στις αντίστοιχες πλευρές, που επιτρέπουν ακόμη πιο αυθεντικούς και στενότερους οικονομικούς, πολιτιστικούς και άλλους δεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v