Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το προσφυγικό κυριαρχεί στον βελγικό Τύπο

Tην ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζουν σε δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός του Βελγίου και ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του.

  • Real.gr
Το προσφυγικό κυριαρχεί στον βελγικό Τύπο
Tην ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατά τρόπο που να διασφαλίζει, αφενός την αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αφετέρου την αντιμετώπιση ξενοφοβικών αντιδράσεων, τονίζουν σε δηλώσεις τους, που φιλοξενούνται στον γαλλόφωνο βελγικό Τύπο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ και ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του, Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο κ. Μισέλ, σε χθεσινές δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής, του σεβασμού, του ανθρωπισμού και της γενναιοδωρίας.

Ο ίδιος καταδίκασε έντονα τη στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα (ανέγερση τείχους, δηλώσεις Ούγγρου πρωθυπουργού κ.λπ.), καθώς και της έλλειψης αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Αναφερόμενος στην επίλυση της κρίσης στη Συρία σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθούν στρατιωτικές προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Le Soir, Μπεατρίς Ντελβό, στο σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας, εκφράζεται ιδιαιτέρως θετικά προς τη στάση του Βέλγου πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος:
 
«Επιτέλους ο λόγος ενός πρωθυπουργού!». Η δημοσιογράφος επιχαίρει της τοποθέτησης του κ. Μισέλ, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι δεν επεκτάθηκε ως το σημείο δημόσιας επίκρισης του ξενοφοβικού λόγου που αρθρώνει το ακροδεξιό κόμμα Ν-VA και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, η έκδοση Σαββατοκύριακου της εφημερίδας Le Soir φιλοξενεί συνέντευξη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, το οποίο ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.
 
Ο κ. Μπετέλ, τονίζει, στο ίδιο πνεύμα με τον Βέλγο ομόλογό του, αφενός την ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 14ης Σεπτεμβρίου, αφετέρου καταδικάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας ότι «πρόκειται για γερμανικό πρόβλημα». Όπως υπογραμμίζει, αυτή η στάση «δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».

Τέλος, επισημαίνει ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου είναι ξεπερασμένος από τα ίδια τα γεγονότα, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μαζικών μεταναστευτικών ροών. «Xρειάζεται να βρούμε νέα εργαλεία», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η λύση για το άσυλο πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, κατά τρόπο που να διατηρεί το σύστημα Σένγκεν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v