Οι τοποθετήσεις των άλλων αρχηγών

Τι είπαν στην τηλεμαχία οι Π.Λαφαζάνης, Στ.Θεοδωράκης, Δ.Κουτσούμπας, Π.Καμμένος και Φ.Γεννηματά. (VIDEO)

  • Real.gr
Οι τοποθετήσεις των άλλων αρχηγών
Οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων προσπάθησαν να «κλέψουν» εντυπώσεις και ορισμένοι εξ αυτών «ξέφυγαν» από τα στενά όρια του ντιμπέιτ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιπαραθέσεις. Η πιο χαρακτηριστική ήταν εκείνη μεταξύ του Δ.Κουτσούμπα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα και διαφοροποιήθηκε από κυβερνητικές επιλογές, όπως η ιθαγένεια και η Παιδεία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχείρησε να διαροφοποιηθεί εστιάζοντας στην ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φώφη Γεννηματά η οποία όμως «επιτέθηκε» αρκετές φορές στον Αλέξη Τσίπρας τονίζοντας ότι του ανήκει το «χρυσό βατόμουρο της οικονομίας«.  

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ εναλλακτικών λύσεων στην οικονομία με την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος στη θέση του ευρώ, λέγοντας ότι μια τέτοια πολιτική θα είναι επωφελής για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Χαρακτήρισε ως «φαρσοκωμωδία»

Ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας χαρακτήρισε το μνημόνιο ως τρόμο και καταστροφή, τάχθηκε κατά των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων και επιχειρηματολόγησε για την θέση της Λαϊκής Ενότητας υπέρ της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος υποστηρίζοντας ότι πάντα υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας για το ζήτημα του εθνικού νομίσματος.

Real.gr ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από realmedialive

Πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για το κράτος, την Παιδεία και την Υγεία οι οποίες θα περιστρέφονται έξω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις λέγοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί «ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο». Τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ για το σύστημα της Υγείας υποστήριξε ότι πρέπει να βγει από την μνημονιακή θηλιά των απολύσεων και των περικοπών. Επιτέθηκε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατηγορώντας την Ε.Ε. ως υπεύθυνη για την τραγωδία των μεταναστών.

Στην ενότητα για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπεραμύνθηκε της χρηματοδότησης της Ελλάδας από μια τρίτη χώρα, ενώ χαρακτήρισε ως

«φαρσοκωμωδία» την εικόνα του πολιτικού σκηνικού, «πέντε πολιτικές δυνάμεις που κάθονται σε αυτό το τραπέζι έχουν κοινό πρόγραμμα το τρίτο μνημόνιο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κλείνοντας τόνισε πως υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. «Αρκεί να κοιτάζουμε τα συμφέροντα της χώρας, κοιτάμε τα συμφέροντα της ευρωζώνης. Έχουμε γίνει αποικία και προτεκτοράτο. Εμείς λέμε όχι στην λιτότητα των μνημονίων όχι στην υποτέλεια. Το πραγματικό δίλλημα είναι μνημόνιο και αντιμνημόνιο το οποίο σημαίνει καταστροφή και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η επιλογή της χώρας μας είναι το μεγάλο όχι που είπε ο λαός στο δημοψήφισμα».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Σταύρος Θεοδωράκης: «Χρειάζεται τολμηρή κυβέρνηση»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, τάχθηκε υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών φέρνοντας ως παράδειγμα την υπερψήφιση των μέτρων του τρίτου μνημονίου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι με τη στάση τους αυτή όλα τα κόμματα έδειξαν πώς είναι η Ελλάδα εάν μπαίνει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας.

Υπεραμύνθηκε του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν δυναμικές σχέσεις στην Ευρώπη, αλλά καταφέρθηκε κατά των χωρών του βορρά «που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μία παρέα όπου μπορούν να επιβάλλουν λιτότητα».


Real.gr Θεοδωράκης 1 από realmedialive

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το θέμα ως του φτωχού συγγενή που αναζητεί ενόχους στην Ευρώπη. Τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης του κατοχικού δανείων και των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας και καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για χρόνιο «σαμποτάζ» στον κρίσιμο αυτό χώρο μέσω των κομματικών νεολαιών των οποίων ζήτησε την κατάργηση.

Πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για το δημόσιο και την κοινωνία, ενώ επιτέθηκε στην Ευρώπη για την στάση που τήρησε αναφορικά με το μεταναστευτικό. Από την κριτική του δεν ξέφυγε και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει χρήμα.

Απάντησε στις αιτιάσεις που δέχεται για τα οικονομικά του κόμματός του, αλλά και για τις σχέσεις του με οικονομικά συμφέροντα. «Κανείς δεν είναι διαπλεκόμενος, αλλά δεν θα δεχόμαστε επίθεση χωρίς να απαντάμε» τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Οι κοκορομαχίες θα βγάλουν κυβέρνηση»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το ΚΚΕ και την πρότασή του κατά των μνημονίων και του δρόμου του ευρώ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ λέγοντας ότι είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο γ.γ. του ΚΚΕ καταφέρθηκε κατά της Λαϊκής Ενότητας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα. Για την δημόσια διοίκηση ο Γ. Γ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ ενός κοινωνικοποιημένου δημόσιου φορέα. Ο γ.γ. του ΚΚΕ αιτιολόγησε το παράδοξο το κόμμα του να καταψηφίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση λέγοντας ότι με το μέτρο αυτό πλήττεται η λαϊκή οικογένεια.


Real.gr Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από realmedialive

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν αντέχει, λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δυσχερή θέση ως πύλη εισόδου.

Επιτέθηκε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον στενό «εναγκαλισμό» με τη Ρωσία και χαρακτήρισε αυταπάτη την ενίσχυση της Ελλάδας από τη Ρωσία χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα. Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε σε όσους είχαν ψηφίσει παλαιότερα ΚΚΕ και τους ζήτησε να σκεφτούν που οδήγησαν οι επιλογές τους και να συμπαραταχθούν με το κόμμα. «Οι κοκορομαχίες θα βγάλουν κυβέρνηση που θα φτωχοποιήσει περισσότερο τον λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Πάνος Καμμένος: Μεγαλύτερο λάθος ήταν η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της συνεργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετεκλογικά και πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος αν και μέσα από τις τοποθετήσεις του αποστασιοποιήθηκε ορισμένων επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα. Παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο λάθος ήταν η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν με τον Πάνο Καμμένο να συγκρούεται κυρίως με τον Β. Μεϊμαράκη για την υπόθεση των υποβρυχίων και όχι μόνο με τη λογομαχία των δύο να φτάνει σε προσωπικές αντεγκλήσεις.

«Είστε υπόδικος. Να πάτε στους έξι εισαγγελείς και να μας πείτε γιατί σας παρέμπεψαν» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι στελέχη του ΛΑΟΣ τον έλεγαν «μπροστάντζα», ότι δηλαδή έχει πάρει μίζες. «Η διαφορά μας είναι ότι εγώ αδίκως έκοψα τον Χαϊκάλη από το ψηφοδέλτιο, ενώ, εσείς, υπόδικος, έρχεστε εδώ και δεν φέρνετε τα χαρτιά που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Real.gr ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από realmedialive

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ απαντώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όσα είπε ο Π. Καμμένος στο ντιμπέιτ

Φώφη Γεννηματά: «Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα»

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά η οποία τον κατηγόρησε για τις επιλογές του ενώ απέκλεισε και την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί». Υπεραμύνθηκε της στάσης που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε, το κόμμα της θα είναι αυτό που θα συμβάλλει στην επόμενη ημερά.

«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στην ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν».

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.


Real.gr ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από realmedialive

Στην ερώτηση για το αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.

«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όσα είπε η Φ. Γεννηματά στο ντιμπέιτ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v