Κώτσηρας: Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για την πατρίδα μας

Συνέντευξη στο real.gr του υποψήφιου με τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής.

  • Real.gr
Κώτσηρας: Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για την πατρίδα μας
Ο υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής, δικηγόρος, κ. Γιώργος Κώτσηρας* με συνέντευξή του στο real.gr αναλύει το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας τονίζοντας την ανάγκη σύνταξης ενός τετραετούς εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας μακριά από μικροκομματικούς τακτικισμούς.

-Κύριε Κώτσηρα, είχαμε εκλογές πριν από 8 περίπου μήνες. Τι άλλαξε στην χώρα ώστε να ξαναστήνουμε κάλπες;

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν είχαμε εκλογές μόνο πριν από 8 μήνες, αλλά τους τελευταίους 15 μήνες έχουμε κληθεί να ψηφίσουμε 3 φορές και οδεύουμε προς την τέταρτη. Επίσης δε, έχουμε το συγκλονιστικό δεδομένο αλλαγής 7 κυβερνήσεων σε διάστημα 5 ετών. Το πρώτο δεδομένο προς αξιολόγηση είναι ότι είναι φύσει αδύνατο για μια χώρα που διανύει τέτοιας μορφής κρίση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της όταν διεξάγει εκλογές ανά τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα. Και, ειδικά στην χώρα μας όπου οι εκλογές έχουν ταυτιστεί και με μια τάση παροχολογίας με αποκορύφωμα τα οργιώδη ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μόνο πρόβλημα στην ομαλότητα της διοικητικής λειτουργίας, της οικονομίας και της κοινωνικής ευστάθειας μπορεί να φέρει η ανά εξάμηνο προσφυγή στις κάλπες.

Επίσης, το τελευταίο αυτό διάστημα έχουν αλλάξει πολύ τα οικονομικά δεδομένα και σε επίπεδο μακροοικονομικό, αλλά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας. Όποιος από εμάς στοιχειωδώς κυκλοφορεί στην αγορά αντιλαμβάνεται ότι το τελευταίο 6μηνο έχει δεινοπαθήσει, με χαριστική βολή το διάστημα μετά το δημοψήφισμα όπου τα capital controls σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου οδήγησαν 17.000 άτομα στη ανεργία μόνον τον μήνα Ιούλιο.

Η δε αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη καθημερινότητας αύξησε το καθημερινό κόστος για κάθε νοικοκυριό με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής εισοδηματικής δυνατότητας των πολιτών, δίχως κανένα στοιχείο αναδιανεμητικού χαρακτήρα όπως ευαγγελίζονταν προεκλογικά. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την αξιοπιστία των λύσεων, πρέπει να αξιολογηθούν από την ελληνική κοινωνία με νηφαλιότητα και να αποφασίσει για τις επιλογές της. Η «θυμωμένη» ψήφος μας κόστισε ήδη αρκετά.

-Αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν κάποια ευκαιρία για την χώρα;

Παρά την αποσταθεροποίηση που, όπως προανέφερα, φέρνουν οι ανά εξάμηνο εκλογικές διαδικασίες, οι επερχόμενες εκλογές μπορούν πράγματι να αποτελέσουν μια ευκαιρία για την πατρίδα μας. Μπορούν να σηματοδοτήσουν τη λήξη του νοσηρού ψευτοδιλήμματος που με ευθύνη, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είχε επικρατήσει για χρόνια πέριξ της έννοιας του Μνημονίου. Ένα ψευτοδίλημμα που οδήγησε σε κοινωνικό διχασμό με αποκορύφωμα το ανεξήγητο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας συναντίληψης για συναινέσεις και συγκλίσεις επ’ ωφελία της χώρας και όχι του κομματικού ακροατηρίου. Με σεβασμό στις διαφορές, αλλά με αποκλειστικό γνώμονα τα πραγματικά οφέλη της χώρας. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για πολιτικά «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» στον χώρο της Αριστεράς.

Έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση που θα συντάξει ένα εθνικό σχέδιο τετραετίας με σκοπό τη διοικητική ανασυγκρότηση και την απασφάλιση των δυνάμεων της ελεύθερης οικονομίας. Και αυτή η σταθερότητα θα διασφαλιστεί με συναινετικό και ουσιαστικό τρόπο και δίχως πειράματα με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές και κύριο κυβερνητικό κορμό στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

-Σε προσωπικό επίπεδο, όντας ένα καταρτισμένος νομικός στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Δικαίου του Ανταγωνισμού, αλλά και με την εμπειρία σας σε θέματα δικαιοσύνης, ποιοί είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η επόμενη Κυβέρνηση;

Κατά τη γνώμη μου, την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την χώρα. Ενδεικτικά, θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών κινητροδότησης επιχειρήσεων για επενδύσεις στην χώρα, με φορολογικά κίνητρα και ρήτρες πρόσληψης προσωπικού προκειμένου να έρθουν έσοδα στην χώρα και να μειωθεί η ανεργία κυρίως στη νέα γενιά, χωρίς να ποινικοποιούμε το επιχειρείν.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση θα αποτελέσει η συναινετική συμφωνία για ένα πραγματικά σταθερό φορολογικό σύστημα στο οποίο ο πολίτης και ο επαγγελματίας θα έχει εμπιστοσύνη και δεν θα φοβάται την ανά μήνα αλλαγή του. Στον τομέα της παιδείας θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τις φοβικές αντιλήψεις του παρελθόντος και τις άγονες ιδεοληψίες και να εκκινήσει η προσπάθεια διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με τα Πανεπιστήμια.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι θα πρέπει καταρχήν να αντιληφθούμε ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μέσο αναπτυξιακής σταθερότητας. Πιστεύω πολύ στο μοντέλο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και ειδικότερα στη διαμεσολάβηση, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αλλά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προϋποθέτουν σταθερότητα, εμπιστοσύνη και τροποποίηση της υφιστάμενης κοινωνικής κουλτούρας πέριξ της δικαιοσύνης.

Τέλος, θα πρέπει, παράλληλα, και η Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών της μηχανισμών και να μην μείνει δέσμια σε δογματικές λογικής οικονομικής και μόνον ενοποίησης για να κερδίσει το στοίχημα των κοινωνιών και των λαών. Σε αυτές τις αλλαγές η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, σταθερή και δυνατή.

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι δικηγόρος, Δρ Νομικής Σχολής Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v