Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς: Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν χάνει την ελκυστικότητά της

Η Κροατία θα συνεχίσει να είναι ειλικρινής και πιστή φίλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θα τη βοηθήσει, όπως και άλλες χώρες της περιοχής στην πορεία προς την ΕΕ, τόνισε η πρόεδρος της χώρας.

  • Real.gr
Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς: Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν χάνει την ελκυστικότητά της
Η Κροατία θα συνεχίσει να είναι ειλικρινής και πιστή φίλη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και θα τη βοηθήσει, όπως και άλλες χώρες της περιοχής στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, από το Σαράγεβο.

"Η χώρα αυτή αξίζει και θα έχει καλύτερο μέλλον. Η Κροατία στην πορεία αυτή θα είναι πιστή και ειλικρινής φίλη και εγώ προσωπικά θα την στηρίζω ακούραστα" ανέφερε η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς στη διάρκεια επίσημης της τελετής στο Εθνικό Θέατρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στη διάρκεια της οποίας παρέλαβε το βραβείο "Ίσα - μπεγκ Ισάκοβιτς", το οποίο της απονεμήθηκε σε ένδειξη αναγνώρισης της προώθησης της ενότητας και της συνεργασίας των δύο χωρών.

Το βραβείο από το 2005 απονέμεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση "Klepsidra" με έδρα το Σαράγεβο και θεσμοθετήθηκε με στόχο την προώθηση των πολυεθνικών αξιών, της ανοχής και συμβίωσης και μεταξύ των βραβευθέντων μέχρι σήμερα ήταν ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς και οι πρόεδροι της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μέλος της επιτροπής των βραβείων, Ντέβιντ Κάμχι τόνισε, κατά τη διάρκεια της τελετής, ότι κατά τη λήψη της απόφασης για την απονομής της τιμητικής διάκρισης στην πρόεδρο της Κροατίας ελήφθη υπόψη η ισχυρή αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ώστε η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη "ως συγγενείς και συνδεδεμένοι πολιτισμοί να μοιραστούν το μέλλον εντός της κοινότητας των ευρωπαϊκών πολιτισμών και του ΝΑΤΟ".

Ευχαριστώντας για το βραβείο, η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς τόνισε ότι δεν μπορεί συγκρατήσει τα συναισθήματά της, καθώς με το Σαράγεβο έχει δεσμούς ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τα σημερινά σύνορα στην περιοχή είναι σαφές πως το μέλλον των χωρών της είναι κοινό εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

"Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ολόκληρος ο χώρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πάρα πολύ ευρωπαϊκός για να μείνει εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης" δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικά και πριν από την επίσημη ενσωμάτωση βήματα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διασύνδεση των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τα οποία η Κροατία θα προσπαθήσει να βοηθήσει το καθένα από αυτά με την εμπειρία της.

Η πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι δεν πιστεύει στην άποψη πως στην ΕΕ υπάρχει κόπωση από τη διεύρυνση, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι είναι κουρασμένη από το ίδιο της το μέλλον.

Η ελκυστικότητα των ιδεών της ευρωπαϊκής ενότητας και των αξιών στις οποίες βασίζεται, με παράδοξο τρόπο επιβεβαιώνονται με την τωρινή προσφυγική κρίση, επειδή τεράστιος αριθμός δυστυχισμένων ανθρώπων ακριβώς στην ΕΕ βλέπει τη σωτηρία και την εγγύηση για αξιοπρεπή ζωή, εκτίμησε.

"Αυτό σημαίνει, οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν στις αξίες μας" είπε η πρόεδρος της Κροατίας.

Ανήγγειλε τέλος ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πραγματική ισότητα των συστατικών λαών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ευχήθηκε στη χώρα ανάπτυξη, ειρήνη και πρόοδο.

Η πρόεδρος της Κροατίας πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Χθες είχε στο Σαράγεβο συναντήσεις με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της χώρας και εκπρόσωπο των Κροατών, Ντράγκαν Τσόβιτς, με τον εκπρόσωπο των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτ.ς Επίσης είχε συνομιλίες με τον Επίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας, καρδινάλιο Βίνκο Πούλιτς και με τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο.

Σήμερα, η πρόεδρος της Κροατίας βρίσκεται στην πόλη Μόσταρ και αύριο, Σάββατο, θα μεταβεί στην Μπάνια Λούκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v