Αναβλήθηκε συνεδρίαση του ΚΣΝΜ για τον χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεων Καλατράβα

Ο λόγος της αναβολής ήταν διαδικαστικός, καθώς μέχρι την ώρα της εξέτασής του δεν είχε αποστείλει εγγράφως τη γνώμη του επί του θέματος ο φορέας διαχείρισης του ΟΑΚΑ, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει η γνωμοδότηση.

Αναβλήθηκε συνεδρίαση του ΚΣΝΜ για τον χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεων Καλατράβα
Αναβλήθηκε τελικά το προγραμματισμένο για τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων θέμα του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων των κτιριακών εγκαταστάσεων που φέρουν την υπογραφή του Σαντιάγκο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο λόγος της αναβολής ήταν διαδικαστικός, καθώς μέχρι την ώρα της εξέτασής του δεν είχε αποστείλει εγγράφως τη γνώμη του επί του θέματος ο φορέας διαχείρισης του ΟΑΚΑ, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει η γνωμοδότηση.

Το θέμα του χαρακτηρισμού των έργων του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο (η στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, η στέγη του Ποδηλατοδρομίου, η στοά της Αγοράς, το Τείχος των Εθνών, ο βωμός της ολυμπιακής φλόγας, κ.α.) εισήχθη στο ΚΣΝΜ έπειτα από πρωτοβουλία της υπηρεσιακής αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, προκειμένου αυτά να προστατευτούν και να αναδειχθούν καλύτερα.

«Στόχος της κήρυξης είναι να μην καταστραφεί και εγκαταλειφθεί τελείως το συγκρότημα και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας», εξήγησε στο Συμβούλιο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Ωστόσο, οι απόψεις των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την αξία των έργων του Καλατράβα και την ανάγκη χαρακτηρισμού του κάθε ενός από αυτά διίσταντο.

«Θεωρώ ότι ο διάλογος στην αρχιτεκτονική κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία για το Ολυμπιακό Στάδιο και κυρίως για τα έργα του Καλατράβα είναι στα σπάργανα και υπάρχουν αμφισβητήσεις, άρα εμείς δεν μπορούμε εύκολα να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο χαρακτηρισμό γιατί πρέπει να δοθεί χρόνος για να διατυπωθεί σοβαρός διάλογος γύρω από το σύνολο των κατασκευών αυτών», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

«Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ένα σημαντικό έργο του Καλατράβα, ο οποίος έχει μια γνωστή γραφή και θεωρώ ότι το στέγαστρο αποτελεί μια εξαιρετική παρέμβαση», απάντησε ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Ανδρέας Γιακουμακάτος.

«Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, κυρίως λόγω της ιστορικής του αξίας ως τοπόσημου στη μεταπολεμική Αθήνα. Η επιλογή του αρχιτέκτονα έγινε γιατί συνειδητοποιήθηκε ότι στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπάρχει μια κατασκευή με συμβολικό χαρακτήρα. Η συμβολική του αξία είναι αναμφισβήτητη κατά τη γνώμη μου, παρόλο που αρχιτεκτονικά θεωρώ ότι μπορούν να συζητηθούν πολλά», υπογράμμισε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Ιωάννης Αίσωπος.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η πρόταση της υπουργού το ΟΑΚΑ να μετονομαστεί σε «Ολυμπιακό Πάρκο», για την οποία τα μέλη του Συμβουλίου ήταν θετικά.

Τελικά, η αναβολή συνοδεύτηκε από την κοινή τοποθέτηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου να επανεισαχθεί το θέμα όχι ως πρόταση χαρακτηρισμού μνημείων, αλλά ως χαρακτηρισμός ιστορικού τόπου, κήρυξη που αντιμετωπίζει τις εγκαταστάσεις ως ολότητα και δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις συντήρησης, όποτε κριθούν αναγκαίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v