Μέχρι την Αμοργό έφτασαν οι πρόσφυγες

Μέχρι και τις Κυκλάδες φτάνουν πλέον τα δουλεμπορικά με τους πρόσφυγες, σε ένα επικίνδυνο ταξίδι μακριά από τα τουρκικά παράλια. Μουζάλας: Η ΕΕ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

  • Real.gr
Μέχρι την Αμοργό έφτασαν οι πρόσφυγες
Μέχρι και τις Κυκλάδες φτάνουν πλέον τα δουλεμπορικά με τους πρόσφυγες, σε ένα επικίνδυνο ταξίδι μακριά από τα τουρκικά παράλια. Το κύμα των κατατρεγμένων έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη και στην Αμοργό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι δουλέμποροι «χτενίζουν» το νησί για να εξετάσουν εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να «στείλουν» κι άλλους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Real.gr ο Γιάννης Ψάκης, ψαράς και μόνιμος κάτοικος Αμοργού, αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο νησί περίπου 60 άνθρωποι, οι οποίοι οι φιλοξενούνται στην Κάτω Μεριά, σε εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Πριν από μία εβδομάδα περίπου, έφτασαν στην Αμοργό ακόμη 58 πρόσφυγες, οι οποίοι προωθήθηκαν στην Αθήνα.

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ψάκης ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο του νησιού και μετέβη με το σκάφος του στην παραλία του Μούρου, όπου και εντόπισε μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού.



Ο ίδιος τόνισε ότι στα μέσα Αυγούστου βρέθηκε στα ανοικτά της Αμοργού ένα εγκαταλελειμμένο σκάφος. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νησί, τα δέκα είναι παιδιά. Στα παράλια της Αμοργού έφτασαν με σκάφος από την Σμύρνη. Η «ταρίφα» ήταν 2.000 ευρώ για τους ενήλικες και 1.000 ευρώ για τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι δουλέμποροι βγήκαν στη στεριά και ρωτούσαν ποια σπίτια κατοικούνται τον χειμώνα, με τους κατοίκους της Αμοργού να θεωρούν ότι θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν κι άλλους πρόσφυγες στο νησί. Ωστόσο, ανοικτά της Αμοργού επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα τον χειμώνα και εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των προσφύγων.

Μουζάλας: Η ΕΕ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό

Στο μεταξύ, ως μία αρχή χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκαν πολλές μάχες για να μετατραπεί η Ευρώπη από φρούριο σε μια φιλόξενη Ευρώπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι σημαντικό που αναγνώρισε η ΕΕ ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και πως μπροστά στο κύμα προσφύγων θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σοβαρά. Αναφερόμενος στη διαδικασία ταυτοποίησης σημείωσε ότι πολύ σύντομα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και πως άμεσα θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα ταυτοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο