NΔ: Η προπαγάνδα του χρέους και η απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης

Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη, κάνει λόγο για «σαφή επιδίωξη» της κυβέρνησης «τον αποπροσανατολισμό από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου».

  • Real.gr
NΔ: Η προπαγάνδα του χρέους και η απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης
Για «προπαγάνδα του χρέους και απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή τις αναφορές του αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα του χρέους.

Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη, κάνει λόγο για «σαφή επιδίωξη» του Μαξίμου «τον αποπροσανατολισμό από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η προπαγάνδα του χρέους και η απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης

-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News, 15 Μαρτίου 2013: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων, ρήτρα ανάπτυξης».

-20 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Πολιτική ανατροπή θέλουμε. Αλλαγή συσχετισμών. Τέλος στην λιτότητα, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διάλυση της τρόικας, τέλος στα μνημόνια και τη βαρβαρότητα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος».

-24 Αυγούστου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News: «Όταν κάνουν λόγο για κούρεμα του χρέους σταδιακά, σε βάθος δεκαετιών, και με προαπαιτούμενες "μεταρρυθμίσεις" για κάθε ψαλιδιά, καταλαβαίνει κανείς ότι μας προορίζουν για πλήρωμα σε μια Ελλάδα-γαλέρα».

-10 Οκτωβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης: «Απεναντίας, εμείς διεκδικούμε με σχέδιο, με στόχο, με συμμαχίες μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα δώσει οριστική, κοινωνικά βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι σε ένα ελληνικό και μόνο πρόβλημα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο στόχος μας είναι συγκροτημένος και σαφής. Ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που αφορούσαν και την ίδια τη Γερμανία».

-2 Φεβρουαρίου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος».
-8 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, «
Παραπολιτικά»: «Έχουμε μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι πρέπει να απομειωθεί. Μιλάμε για μεγάλη μείωση».

Τα παραπάνω είναι μικρό μόνο δείγμα της απόλυτης αναξιοπιστίας και του θριάμβου του ψεύδους και της στρεψοδικίας.
Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιούσε στη ρητορική του το χρέος για να μην εφαρμόσει το μνημόνιο. Τώρα, χρησιμοποιεί το χρέος για να… το εφαρμόσει!

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, έλεγε πως θα περικόψει το χρέος για να σταματήσει τη λιτότητα. Τώρα λέει ότι θα επιβάλει την λιτότητα για να περικόψει το χρέος!

Πριν έλεγε «διαγράφουμε το χρέος για να μην πληρώνετε». Σήμερα λέει, «πληρώστε τώρα για να μειώσουμε το χρέος»!

Πριν μιλούσε για διαγραφή, σήμερα μιλάει για αναδιάρθρωση.

Πριν μιλούσε για διαγραφή χωρίς λιτότητα, σήμερα αποδέχεται τη λιτότητα ως όρο για να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να περάσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, του δικού του μνημονίου, του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου, καθώς και να διατηρήσει τη συνοχή της νέας Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο κ. Τσίπρας παραμένει μεν στον αστερισμό της «προπαγάνδας του χρέους», αλλά από την… ανάποδη! Και για να το πετύχει, επιδιώκει την φίμωση της αντιπολίτευσης, την οποία καλεί να… μείνει σιωπηλή!
Ομολογεί, βέβαια, ότι η συζήτηση αυτή θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης (δικής του) αξιολόγησης, την ώρα που δεν επέτρεπε - και διακήρυσσε ότι δεν θα γίνει ποτέ - την 5η αξιολόγηση, που επίσης αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας εμπόδισε την συζήτηση για το χρέος αποτρέποντας την 5η αξιολόγηση και τώρα μας καλεί να αποδεχθούμε ένα τρίτο μνημόνιο και μια πρώτη αξιολόγηση για να… συζητηθεί το χρέος!

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ

Η αλήθεια είναι πως για το θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει και συνομολογήσει τα ακόλουθα:

-Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ΕΜΣ και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εκτιμήσει, αν χρειάζεται, πιθανά πρόσθετα μέτρα (ενδεχόμενες μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και πληρωμής) στοχεύοντας να διασφαλίσει ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εκτιμηθούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

-Το Eurosummit επισημαίνει ότι ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

-Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο επαναλαμβάνεται η δήλωση του Νοεμβρίου 2012, αλλά για πρώτη φορά προστίθεται και η ρητή δέσμευση για εκπλήρωση υποχρεώσεων προς όλους «πλήρως και εγκαίρως».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

-13 Μαΐου 2013, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ: «Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
Και ταυτόχρονα επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, αντίστοιχη αυτής του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος και ρήτρα ανάπτυξης».

-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News, 15 Μαρτίου 2013: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων, ρήτρα ανάπτυξης».

-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 7 Ιουλίου 2013: «Γι' αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το «πάγωμα» των τόκων τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, που θα απέδιδε ένα ποσό πάνω από 25 δισ. ευρώ, με το οποίο θα μπορούσαμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν όμως από την πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή ώστε να μετατραπεί σε αποικία χρέους, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα το αποδεχτούμε. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω να πούμε αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας: «Τι να κάνουμε, το τάνγκο θέλει δύο, τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί».

-Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ, 3/9/2013: «Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών».

-Αυγή, 17 Νοεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας για «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς»: «Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη».

- Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», 23 Φεβρουαρίου 2014.
Τι εννοείτε «μονομερείς κινήσεις»; «Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». «Μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους». «Η Γερμανία έχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή το plan B για τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός του κ. Σόιμπλε, Στέφεν Κάμπετερ, σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του Die Linke. Ωστόσο δεν πρόκειται να το υλοποιήσει αν δεν υπάρξει κάποιος να το διεκδικήσει».

-8 Απριλίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Λάρισα: «Θα τεθεί θέμα κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα μπει ρήτρα ανάπτυξης».

-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές του ΣΥΡΙΖΑ (25 Απριλίου 2014): «Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων.
 
Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

-17 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις τον πήχη ψηλά. Δεν πας με μια πολιτική «ό,τι προαιρείστε». Αν πας έτσι, θα εξασφαλίσεις το λιγότερο δυνατό. Είναι αδιανόητο κατά την άποψή μου, ότι δεν υπάρχει εθνική θέση για το χρέος. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν επιθυμεί διαγραφή όταν όλοι παντού στον κόσμο μιλούν για ένα χρέος μη βιώσιμο. Η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς, είτε ενεργό, είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία, που ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει».

Ερ.: Πάντως η διαγραφή χρέους θεωρείται ανέφικτη …

Αλ. Τσίπρας: «Λάθος. Έγινε το 1953 για τη Γερμανία και πρέπει και τώρα να γίνει στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης. Το υποστηρίζουν όλοι οι έγκριτοι οικονομολόγοι και οι σοβαροί πολιτικοί».

Ερ.: Στην Ελλάδα μια διευθέτηση του χρέους θα συνδυαστεί με ένα νέο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να προσφερθούν λύσεις χωρίς ανταλλάγματα;

Αλ. Τσίπρας: «Η διαγραφή ενός χρέους που εκτοξεύτηκε στο 175% είναι επιβεβλημένη. Το ερώτημα είναι αν θα συνοδευτεί όμως με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει το χρέος, ή με ανάπτυξη που θα το διατηρεί μειωμένο; Είναι οι δύο αντιλήψεις που συγκρούστηκαν και το 1929 και σήμερα. Η προοδευτική αντίληψη απορρίπτει τη λιτότητα και προκρίνει την κοινωνική συνοχή».

-20 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Πολιτική ανατροπή θέλουμε. Αλλαγή συσχετισμών. Τέλος στην λιτότητα, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διάλυση της τρόικας, τέλος στα μνημόνια και τη βαρβαρότητα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος».
-Αλ. Τσίπρας, 23 Μαΐου 2014, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης για τις ευρωεκλογές: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος».

-24 Αυγούστου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News: «Όταν κάνουν λόγο για κούρεμα του χρέους σταδιακά, σε βάθος δεκαετιών, και με προαπαιτούμενες "μεταρρυθμίσεις" για κάθε ψαλιδιά, καταλαβαίνει κανείς ότι μας προορίζουν για πλήρωμα σε μια Ελλάδα-γαλέρα».

-Αλ. Τσίπρας, ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2014: «Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:
Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη».

-10 Οκτωβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης: «Απεναντίας, εμείς διεκδικούμε με σχέδιο, με στόχο, με συμμαχίες μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα δώσει οριστική, κοινωνικά βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι σε ένα ελληνικό και μόνο πρόβλημα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο στόχος μας είναι συγκροτημένος και σαφής. Ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που αφορούσαν και την ίδια τη Γερμανία».

-29 Σεπτεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Real Fm. «Όχι στην επιμήκυνση. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πληρωμή υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και για 4-5 χρόνια δεν θα πληρώνουμε τόκους και τοκοχρεολύσια».

4 Νοεμβρίου 2014, Ν. Βούτσης, Βήμα Fm: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».

-5 Νοεμβρίου 2014, Π. Λαφαζάνης, Ράδιο Άλφα. «Πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο βραχνάς του χρέους, αν αυτό δεν γίνει, η χώρα δεν έχει αύριο. Αυτό σημαίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αυτό θα συμβάλει στο να γλυτώσουμε δαπάνες πολλών δις που αφορούν είτε τους τόκους είτε τα τοκοχρεολύσια».

-9 Νοεμβρίου 2014, Γ. Δραγασάκης, Alpha 9,89. «Η ανάπτυξη με δανεικά είναι ένα μοντέλο που ανήκει στο παρελθόν. Αν δεν πετύχουμε την διαπραγμάτευση του χρέους, θα προσπαθήσουμε να μην είμαστε μόνοι, αλλιώς θα παλέψουμε με ό,τι μπορούμε σε διμερή βάση».

-16 Νοεμβρίου 2014, Π. Κουρουμπλής, Real Fm: «Εμείς θα πάμε να διαπραγματευτούμε το χρέος για να το καταστήσουμε βιώσιμο, δεν θα γυρίσουμε πίσω αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

-10 Δεκεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, άτυπη ενημέρωση: «Η διάρθρωση του χρέους, ότι δηλαδή σε μεγάλο μέρος του είναι θεσμικό (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών) μας επιτρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση με πολιτική προσέγγιση».

-14 Δεκεμβρίου 2014, Ν. Βαλαβάνη, Μέγκα: «Θα διαπραγματευτούμε από μηδενική βάση. Σημαίνει το χρέος από την αρχή». «Εμείς έχουμε μορατόριουμ πληρωμής τόκων για όσα χρόνια καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον 5».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Γ. Μηλιός, Άρθρο στη «ΑΥΓΗ»: «Η δική μας πρόταση διεκδικεί η EKT να αναλάβει τα χρεολύσια και τους τόκους για την πενταετία 2016-2020 και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ΖτΕ, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Real Fm, Π. Σκουρλέτης. «Έχει φανεί αποδεδειγμένα ότι η αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων δεν σχετίζεται με τον τρόπο που ασκείται πολιτική στο εσωτερικό. Ουσιαστικά έχουμε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως πρόγραμμα διόγκωσης του χρέους».

-19 Ιανουαρίου, 2015, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στον Αντέννα: «Γι' αυτό στόχος μας αν θέλετε, η φιλοσοφία μας είναι ότι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγμάτευση με δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την ελάφρυνση, το κούρεμα, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους σε αντίστοιχη κατεύθυνση με αυτό που έγινε για την ίδια τη Γερμανία το 1953, ώστε να μας δοθεί ανάσα βιωσιμότητας, περιθώριο ανάπτυξης, το fiscal space που λένε οι Οικονομολόγοι, να μην είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό αυτού του 4%...»

-22 Ιανουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, Βήμα fm: «Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, διότι η νέα κυβέρνηση δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για να έχουμε τριπλό αποτέλεσμα: πρώτον, απομείωση χρέους, άρα και λιγότερα χρήματα από τα 7 δις για τις ανάγκες του 2015-2015. Δεύτερον, έξοδο από το Μνημόνιο και όχι κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, με ένα νέο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στους εταίρους και επιπλέον θα βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης με τους εταίρους και συμφωνία γι’ αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν λύσεις και από την άλλη πλευρά και χώρος, ακριβώς για να μπορέσει να δοθεί η επιβεβλημένη λύση».

29 Ιανουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στον κ. Σουλτς: «Λήψη αναγκαίων μέτρων για την βιωσιμότητα του χρέους και λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης».
31 Ιανουαρίου 2015, Π. Λαφαζάνης, «Αγορά»: «Θα επιμείνουμε στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό και λαϊκό μέτωπο».

-2 Φεβρουαρίου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος».

-3 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, Αντέννα: «Πάγια θέση είναι ότι αυτό το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι’ αυτό απαιτείται διαγραφή του».
-8 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Παραπολιτικά»: «Έχουμε μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι πρέπει να απομειωθεί. Μιλάμε για μεγάλη μείωση».

-11 Απριλίου 2015, Τσακαλώτος, «Βήμα της Κυριακής»: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

-Ν. Βούτσης, Αντέννα, 13 Μαΐου 2015: «Η συμφωνία του καλοκαιριού θα είναι πάνω στην απομείωση του χρέους, εμείς λέμε κούρεμα, και αναπτυξιακή βοήθεια, με ρήτρα ανάπτυξης για να μπορούν να έρθουν επενδύσεις που περιμένουν στην ουρά να έρθουν».

-Αλ. Φλαμπουράρης, Μέγκα, 20 Ιουνίου 2015: «Χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία».

(Και αυτή η αναλυτική αναφορά αποτελεί επίσης μικρό δείγμα των όσων έχουν ειπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v