Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την απόλυτη πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τόνισε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Πορτογαλία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την απόλυτη πλειοψηφία

Ο απερχόμενος κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας άνετο προβάδισμα απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ωστόσο έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τόνισε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας τους που κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

"Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση," είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα.

"Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη Βουλή," σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Οι Σοσιαλιστές αποδέχθηκαν την ήττα

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας την Κυριακή μετά τις ενδείξεις των exit poll και ενός μεγάλου ποσοστού μετρήσεων των ψηφοδελτίων, που έδωσαν το προβάδισμα σην κεντροδεξιό συνασπισμό.

"Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο και αναπληρωτή πρωθυπουργό Πάουλο Πόρτας," είπε την Κυριακή, τονίζοντας παράλληλα ότι "το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του".



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v