Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλύψεις για νέο έγκλημα του Πινοτσέτ

Έγγραφα από τα αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ο Αουγκούστο Πινοτσέτ είχε διατάξει την δολοφονία του Ορλάντο Λετελιέρ.

Αποκαλύψεις για νέο έγκλημα του Πινοτσέτ
Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αρχείου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που σχετίζονται με τη δολοφονία εν έτει 1976 ενός Χιλιανού οικονομολόγου, πολιτικού και διπλωμάτη, ο οποίος είχε εξοριστεί για να σωθεί από τη στρατιωτική δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ, καταδεικνύουν ότι ήταν ο ίδιος ο δικτάτορας εκείνος που έδωσε την διαταγή να εκτελεστεί, είπε  ένας γιος του θύματος.

Ο Ορλάντο Λετελιέρ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής υπό τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, είχε φυλακιστεί και βασανιστεί από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του καθεστώτος Πινοτσέτ μετά την ανατροπή του Αλιέντε στο πραξικόπημα του 1973.

Κατόπιν, αφού εξορίστηκε το 1975 στις ΗΠΑ, ο πολιτικός πρόσφυγας πια πρωτοστάτησε στις προσπάθειες να οργανωθεί η αντίσταση εναντίον της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ. Το 1976 δολοφονήθηκε, όπως και μια Αμερικανίδα συνεργάτιδά του, η Ρόνι Μόφιτ, με μια βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λετελιέρ στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Πράκτορες της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος καταδικάστηκαν αργότερα για αυτό το έγκλημα, το οποίο προκάλεσε σοκ στους πολίτες των ΗΠΑ και συνέβαλε να μεταβληθεί η δημόσια στάση της Ουάσινγκτον έναντι της χούντας της Χιλής. Περίπου 3.200 άνθρωποι εκτιμάται ότι «εξαφανίστηκαν» -θεωρείται ότι έπεσαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων- και δεκάδες χιλιάδες βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990).

Τα μόλις αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα παρέδωσε σε ηλεκτρονική μορφή, σε μια συσκευή USB, στην πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία είχε βασανιστεί και η ίδια από πράκτορες της χούντας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βίνια δελ Μαρ, διευκρίνισε ο Χιλιανός ΥΠΕΞ Εράλδο Μουνιός.

«Τα έγγραφα αυτά συνδέονται με την έρευνα που είχε διεξαχθεί την εποχή εκείνη, κι έχουν σχέση με την προσωπική εμπλοκή του Πινοτσέτ, ο οποίος έδωσε εντολή στις αρχές να δολοφονήσουν τον πατέρα μου, Ορλάντο Λετελιέρ, και στον θάνατο της Ρόνι Μόφιτ, καθώς και τη συμμετοχή του στη συγκάλυψη» της δολοφονίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χουάν Πάμπλο Λετελιέρ, γιος του θύματος, σήμερα γερουσιαστής της Χιλής.

Η Μόφιτ, 24 ετών, υπήκοος των ΗΠΑ, ήταν η γραμματέας του Λετελιέρ.
Τα περιεχόμενα των εγγράφων αναμένεται να δημοσιευθούν εντός της ημέρας, ανέφερε ακόμη ο Μουνιός.

Μέχρι σήμερα οι ιστορικοί απλά διατύπωναν υποθέσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη δολοφονία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η υπηρεσία πληροφοριών της Χιλής, η διαβόητη DINA, αλλά και ο Πινοτσέτ προσωπικά. Ο δικτάτορας απεβίωσε την 10η Δεκεμβρίου 2006 χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος του.

Ανάμεσα στα έγγραφα, σύμφωνα με δηλώσεις του γερουσιαστή Λετελιέρ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι η επιστολογραφία ανάμεσα στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς (1982-1989) και τον Λευκό Οίκο, στην οποία γίνεται λόγος για ένα έγγραφο της CIA στο οποίο αναφέρεται ρητώς πως ο Πινοτσέτ είχε δώσει «τη διαταγή για τη δολοφονία του πατέρα μου». Αν και υπήρχαν υποψίες επί σειρά ετών, πλέον έρχονται στη δημοσιότητα «για πρώτη φορά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν» την εμπλοκή του Πινοτσέτ προσωπικά, σύμφωνα με τον Χιλιανό σοσιαλιστή γερουσιαστή.

Είναι πιθανό να προκύψουν τα ονόματα «και άλλων προσώπων που εμπλέκονται και είναι ζωντανοί και στη Χιλή», οι οποίοι «δεν συμμετείχαν στην εκτέλεση» αλλά «στη συγκάλυψη των αποδείξεων», επισήμανε ο Χουάν Πάμπλο Λετελιέρ.

Η έρευνα για τη δολοφονία του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών της Χιλής είχε κλείσει το 1995 μετά την καταδίκη των στρατηγών Πέδρο Εσπινόσα και Μανουέλ Κοντρέρας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Κοντρέρας, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο σε ηλικία 86 ετών, υπήρξε ο ιδρυτής και μοναδικός επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, ή DINA. Ο ίδιος εμπλεκόταν επίσης στις δολοφονίες του πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, του Κάρλος Πρατς, όπως και της συζύγου του, στην Αργεντινή το 1974-στο πλαίσιο του λεγόμενου «Σχεδίου Κόνδωρ» για την εξόντωση των αντιφρονούντων που είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις λατινοαμερικάνικες στρατιωτικές δικτατορίες τη δεκαετία 1970.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v