«Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή»

«Με ανησυχεί ότι εμπάργκο και μνημόνια έχουν αναχθεί σε κύριο πεδίο άσκησης της ευρωπαϊκής πολιτικής», δηλώνει στο Real.gr ο Ν. Κοτζιάς και προειδοποιεί: «Αν κάποιοι θέλουν να μας πάνε στη στήριξη της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, παρακαλώ χωρίς εμένα».

  • Real.gr
«Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή»
Στον Βασίλη Σκουρή

Να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ζητεί, με συνέντευξή του στο Real.gr, ο Νίκος Κοτζιάς.

«Σήμερα τη Συρία την βομβαρδίζει όποιος θέλει, με όποιον τρόπο νομίζει: Ήδη 9 χώρες! Πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική λύση και μέτρα ανοικοδόμησης της χώρας» δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και τάσσεται εμμέσως υπέρ της άρσης του εμπάργκο στη Ρωσία:

«Εμένα με ανησυχεί ότι ορισμένα εργαλεία των διεθνών σχέσεων, όπως το εμπάργκο και τα μνημόνια, έχουν αναχθεί σε κύριο πεδίο άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής. Όμως, η ΕΕ δεν μπορεί να ορίζεται από αυτά» σημειώνει και τονίζει:

«Έτσι, όπως πορεύεται η ΕΕ βρίσκεται όλο και πιο μακριά από τα ιδρυτικά της ιδανικά και δεν εκπέμπει μια θετική εικόνα προς τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Νίκος Κοτζιάς, όταν ερωτάται αν συμφωνεί με την αναδιάρθρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δίνει απάντηση που μοιάζει με προειδοποίηση και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης:

«Αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς του Συστήματος της Παρακμής, καλοδεχούμενες. Αν κάποιοι θέλουν να μας πάνε στη στήριξη της Ολιγαρχίας και της διαπλοκής, παρακαλώ χωρίς εμένα. Αυτή είναι μια στάση ζωής και ο λόγος που με αντιπαθούν μεγάλα συμφέροντα και οι κονδυλοφόροι τους».

Ο Ν. Κοτζιάς απαντά και στο αν η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει και σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποικία χρέους:

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από αυτό το καθεστώς. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα προπύργιο στη μάχη ενάντιά του, η Κυβέρνηση Σωτηρίας, που στο πρόγραμμά της έχει την έξοδο από τη διεθνή επιτροπεία. Από την άλλη τα Συστήματα Αποικιοποίησης και Παρακμής θέλουν να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση. Τους ενοχλούμε», υπογραμμίζει.

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στο Real.gr έχει ως εξής:

Σε Ισραήλ - Παλαιστίνη πώς θα κινηθείτε;

Η πολιτική μου είναι η Ελλάδα να αναπτύξει τα «3Δ» όπως τα αποκαλώ, δηλαδή, την ικανότητα συμβολής στη διεθνή Διαιτησία, Διαπραγματεύσεις και Διαμεσολαβήσεις.

Είμαστε φίλοι και των δύο πλευρών, υποστηρίζουμε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αναμένω την αναγνώρισή του από την Ελληνική Βουλή, καθώς και το δικαίωμα όλων σε ασφάλεια.

Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε στην υπέρβαση των προβλημάτων και των παρανοήσεων στην περιοχή, στο βαθμό, βέβαια, του δυνατού. Γνωρίζουμε το μπόι μας, αλλά είναι μπόι δημιουργικό, φιλειρηνικό και φιλικό προς όλες τις πλευρές.

Το εμπάργκο στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί; Αποδίδει;

Η Δύση έχει επιβάλλει τελευταία συνολικά 27 εμπάργκο, ενώ πρόσφατα έκανε ουσιαστικά άρση σε δύο: Ιράν και Κούβα. Δύο μακρόχρονες περιπτώσεις που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Εμένα με ανησυχεί ότι ορισμένα εργαλεία των διεθνών σχέσεων, όπως το εμπάργκο και τα μνημόνια, έχουν αναχθεί σε κύριο πεδίο άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής. Όμως, η ΕΕ δεν μπορεί να ορίζεται από αυτά.

Από πλευράς μου, θέτω συνεχώς στα αρμόδια όργανά της, την ανάγκη διαλόγου για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη του 21ου αιώνα. Έτσι όπως πορεύεται η ΕΕ, βρίσκεται όλο και πιο μακριά από τα ιδρυτικά της ιδανικά και δεν εκπέμπει μια θετική εικόνα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ευρώπη στη Συρία τι πρέπει να κάνει; Βοηθούν οι επεμβάσεις στη γενικότερη περιοχή την ειρήνη;

Δυστυχώς τα αποτελέσματα των επεμβάσεων τα πληρώνουν εκείνοι που δεν τις επεδίωξαν, όπως εμείς με το προσφυγικό. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα τη Συρία την βομβαρδίζει όποιος θέλει με όποιον τρόπο νομίζει: Ήδη 9 χώρες! Πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική λύση και μέτρα ανοικοδόμησης της χώρας.

Υποστηρίζουμε, επίσης, την επαρκή οικονομική βοήθεια στους καταυλισμούς των προσφύγων. Σήμερα ο ΟΗΕ βιώνει στην περιοχή μια οικονομική καταστροφή, εξ’ ου και τα πρόσφατα μεγάλα κύματα προσφυγιάς.

Έχετε καθιερώσει για τη χώρα μας τον όρο «αποικία χρέους». Ισχύει και σήμερα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από αυτό το καθεστώς. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει ένα προπύργιο στη μάχη ενάντιά του, η Κυβέρνηση Σωτηρίας, που στο πρόγραμμά της έχει την έξοδο από τη διεθνή επιτροπεία.

Από την άλλη, τα Συστήματα Αποικιοποίησης και Παρακμής θέλουν να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση. Τους ενοχλούμε.

Τελευταία γίνεται μια συζήτηση για αναδιάρθρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ΠΑΣΟΚ ή και με το Ποτάμι. Συμφωνείτε;

Αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς του Συστήματος της Παρακμής, καλοδεχούμενες.

Αν κάποιοι θέλουν να μας πάνε στη στήριξη της Ολιγαρχίας και της διαπλοκής, παρακαλώ χωρίς εμένα.

Αυτή είναι μια στάση ζωής και ο λόγος που με αντιπαθούν μεγάλα συμφέροντα και οι κονδυλοφόροι τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v