Μια θετική δήλωση Ολάντ για το χρέος θέλει η Αθήνα

Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και ουσίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την έλευση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

  • Real.gr
Μια θετική δήλωση Ολάντ για το χρέος θέλει η Αθήνα
Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και ουσίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την έλευση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των ελληνικών προσδοκιών βρίσκεται το θέμα του χρέους, όπου η κυβέρνηση προσδοκά μία καθαρή δήλωση στήριξης από τον κ. Ολάντ που να αναφέρεται στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η δήλωση υπάρξει, τότε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα σηματοδοτήσει την άτυπη αφετηρία της έναρξης της συζήτησης για το χρέος και η επίσκεψη θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής.

Παράλληλα, η επίσκεψη θα έχει ως αντικείμενο την σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της περαιτέρω δραστηριοποίησης των Γάλλων επιχειρηματικών στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο αυτών των αναζητήσεων βρίσκεται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι Γάλλοι έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον στους τομείς των σιδηρόδρομων και της ενέργειας.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή και είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα υποδεχτεί τον Γάλλο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο. Η Γαλλία κατατάσσεται πλέον από την κυβέρνηση στις φιλικές χώρες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πρόσφατα αναφερθεί στη Βουλή σε δήλωση του κ. Ολάντ για το χρέος. Πέρα από αυτό όμως, σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και αξιολογούν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων, μια δήλωση που θα υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος, θα εκτιμηθεί ως πολύ θετική κίνηση.

Στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, τα εκκρεμή ζητήματα, η προοπτική καταβολής της επόμενης δόσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό.

Παράλληλα, θα συζητηθεί διεξοδικά η προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας, σε επίπεδο στρατηγική εταιρικής σχέσης όπως φιλόδοξα περιγράφεται. Αυτό θα αποτυπωθεί σε κοινή διακήρυξη, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναφέρεται στην ενίσχυση της παροχής τεχνογνωσίας από τη Γαλλία προς την Ελλάδα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων, στην προοπτική ενίσχυσης του διμερούς εξωτερικού εμπορίου, στην επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, και στην προώθηση καθεμιάς από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του Γάλλου προέδρου θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίσημο δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο θα παρακαθήσει ο πρωθυπουργός, τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη αναμένεται να εκπροσωπήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αύριο το πρωί, πρόκειται να μιλήσει στη Βουλή και νωρίς το απόγευμα, θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στην συνοδεία του κ. Ολάντ θα μετέχουν η Σενγκολέν Ρουαγιάλ, η υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας Ναγιατ Βαλό-Μπελκασέμ η υπουργός Παιδείας Φλερ Πελλερίν και ο Χαρλέμ Ντεζίρ, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v