Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκπληξη των προεδρικών εκλογών ο Μάκρι

Σε δεύτερο γύρο, σε έναν μήνα, θα κριθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή.

  • Real.gr
Έκπληξη των προεδρικών εκλογών ο Μάκρι
Ο υποψήφιος της συντηρητικής αντιπολίτευσης Μαουρίσιο Μάκρι "εξέπληξε" το κυβερνών κόμμα στην Αργεντινή καταγράφοντας μια απροσδόκητα υψηλή επίδοση στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και αναγκάζοντάς το να πάει σε δεύτερο γύρο σε έναν μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ο Ντανιέλ Σκιόλι, που υποστηρίζεται από την απερχόμενη αριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, προηγείτο με μεγάλη διαφορά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, όμως τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών προοιωνίζονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο ανδρών με όλους τους παράγοντες να μετρούν για τον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 96% των εκλογικών τμημάτων, ο Σκιόλι εξασφαλίζει το 36,7% των ψήφων ενώ ο Μάκρι το 34,5%.

"Αυτό που συνέβη σήμερα θα αλλάξει την πολιτική σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Μάκρι, ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, ενώπιον χιλιάδων ενθουσιωδών υποστηρικτών του μέσα στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Σκιόλι θα μπορούσε να διευρύνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Μάκρι μετά την καταμέτρηση και των τελευταίων ψήφων ωστόσο παραμένει μια απογοητευτική νύχτα για αυτόν και μοιάζει ευάλωτος στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφώσει το πώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα χειριστεί τα οικονομικά προβλήματά της, περιλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, των επικίνδυνα χαμηλών επιπέδων συναλλάγματος σε δολάρια της κεντρικής τράπεζας και της αθέτησης του δημόσιου χρέους της.

Ο Σκιόλι πολιτεύεται με μια πλατφόρμα "σταδιακής αλλαγής" και έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τα δημοφιλή προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ο Μάκρι πρεσβεύει την ταχύτερη μετάβαση προς το άνοιγμα της οικονομίας.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο Σκιόλι θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει το 45% των ψήφων ή το 40% και απόσταση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον επόμενο υποψήφιο.

Την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής κατέλαβε ο μετριοπαθής βουλευτής Σέρχιο Μάσα, πρώην επικεφαλής του γραφείου της Κίρχνερ που αποχώρησε από το κόμμα της το 2013. Κέρδισε περίπου το 21,3% των ψήφων και ο αγώνας για την προσέλκυση των ψηφοφόρων του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Η Φερνάντες απαγορευόταν από τον νόμο να επιδιώξει τρίτη στη σειρά θητεία, αλλά θα μπορούσε να επιστρέψει ως προεδρική υποψήφια το 2019.

Τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν επίσης πως το κυβερνών κόμμα Μέτωπο για τη Νίκη έχει χάσει επιρροή στην Κάτω Βουλή καθιστώντας την μικρότερο εμπόδιο σε μια συμφωνία για το χρέος, αν ο Μάκρι κερδίσει τον Νοέμβριο.

Σε ένα άλλο καταστροφικό πλήγμα για το κυβερνών κόμμα, η συμμαχία του Μάκρι νίκησε στις εκλογές για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, της πιο πολυπληθούς της Αργεντινής, όπου η Φερνάντες ήλπιζε να τοποθετήσει τον επικεφαλής του γραφείου της Άνιμπαλ Φερνάντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v