Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεροβασίλη: Σκληρή μάχη με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει κορυφαίο σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής της εποχής σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γεροβασίλη: Σκληρή μάχη με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς
Μια πολύ σκληρή μάχη την οποία η κυβέρνηση έχει να δώσει μέχρι το τέλος είναι η διαπραγμάτευση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει κορυφαίο σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής της εποχής σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στα Παραπολιτικά fm.

H ίδια προσέθεσε πως η Αθήνα δεν είναι δυνατόν να συζητήσει ότι θα πάρουν το σπίτι σε έναν λαό που πλήττεται έξι χρόνια από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, σε έναν λαό που φτάνει στα όρια του και μάλιστα για πολλούς έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχών.

«Εμείς ξεκινήσαμε και διαπραγματευόμαστε την πρότασή μας, δηλαδή 300.000 ευρώ και εισόδημα 35.000 ευρώ, προκειμένου μ' αυτόν τον τρόπο, έχουμε μελετήσει ότι προστατεύεται περίπου το 75% των δανειοληπτών. Αντίθετα, η πρόταση η οποία έρχεται από την πλευρά των δανειστών φαίνεται να προστατεύει το 21%. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα αποδεκτό νούμερο αυτό. Δεν προτιθέμεθα να το αφήσουμε αυτό να εξελιχτεί έτσι», τόνισε.

Η υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι η δικαιότερη με τα δεδομένα της χρονικής συγκυρίας, και επομένως υπάρχει σε εξέλιξη σε μια πολύ σκληρή μάχη την οποία η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι το τέλος.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, και για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια εβδομάδα παράταση μέχρι το θέμα να αντιμετωπιστεί οριστικά, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει μια παράταση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ισοδύναμα, η υφυπουργός είπε:

«Αν επιμείνουν οι εταίροι. Θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι, όπως κι εμείς βεβαίως, να αποδεχτούμε κάτι άλλο. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι και ελπίζουμε, διότι θεωρούμε ότι το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.

«Επομένως, εάν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι των ανθρώπων, που έτσι κι αλλιώς δεν τους αφορά όσο κι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, το υπόλοιπο που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήττεται οριζόντια. Κατά συνέπεια, είναι ένα μέτρο το οποίο δεν το επιθυμούμε», συμπλήρωσε.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό κοινοβουλευτικά, αλλά και πυκνό διάστημα δύσκολων αποφάσεων με τα νομοσχέδιο που θα πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αν το πρόβλημα δεν λυθεί με όρους ισοτιμίας, αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «προφανώς η Ευρώπη δεν θα είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε».

Στο σημείο αυτό, αφού είπε ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις στην Ευρώπη, επεσήμανε πως αν ενισχυθούν ακροδεξιές αντιλήψεις, οδηγούμαστε σε μεγάλο κίνδυνο:

«Διατυπώθηκε μια άποψη από τον Ολάντ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία ταυτίζεται με τη δική μας άποψη όσον αφορά αυτά τα ζητήματα και όσον αφορά τον ρόλο της Ευρώπης για το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει, προκειμένου και η ΕΕ να παίξει τον ρόλο της και να παραμείνει εκείνο για το οποίο σχεδιάστηκε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δυνάμεις σε άλλες χώρες, οι οποίες θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους και αφήνουν το πρόβλημα στον γείτονα, "αρκεί να μην έρθει σε μένα". Το έχουμε δει και στην Ουγγαρία, αλλά και στην Πολωνία».

Αναφερόμενη στις αποφάσεις που ελήφθησαν, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί να χτίσει την υποδομή υποδοχής προσφύγων, όπως αρμόζει, ισοτίμως με άλλα κράτη.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους άλλους και να μην κάνουμε κι εμείς. Θα κάνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί και το οποίο μπορεί η χώρα μας να σηκώσει, με τη στήριξη βεβαίως της Ευρώπης -γιατί από μόνη της δεν μπορεί. Ζούμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Επομένως, βεβαίως και μπορούμε, αλλά με όρους που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης στον τόπο μας. Βεβαίως δεν το θέλουμε αυτό και για καμία χώρα της Ευρώπης. Δεν θέλουμε τέτοιου τύπου αντιμετώπιση των προσφύγων», είπε η υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ και υπογράμμισε:

« Έχουμε συμφωνήσει για 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους. Αυτό το πρόγραμμα το προχωράει η κυβέρνηση με οικονομική ενίσχυση βεβαίως. Εκείνο το οποίο μας ζητήθηκε, δηλαδή 20.000 επιπλέον σε ένα μεγάλο στρατόπεδο, το αρνηθήκαμε και δεν θα γίνει. Και τέθηκε η συζήτηση, μήπως με άλλους τρόπους, οι οποίοι να ενισχύουν και την πραγματική οικονομία, αλλά και με πιο ανθρώπινους όρους, να υποδεχθούμε πρόσφυγες, όπως με επιδότηση ενοικίου, ή με άλλα προγράμματα».

Το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πάντως πως η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δεσμευτεί για 30.000 πρόσφυγες και συμπλήρωσε:«για τις 20.000 μένει να δούμε με ποιους τρόπους και εφόσον υπάρχουν τρόποι».

Ερωτηθείσα για τις λεπτομέρειες της κάλυψης του ενοικίου για τη στέγαση προσφύγων, η υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει και ότι ενδέχεται να επιδοτείται το ενοίκιο, δηλαδή να πληρώνεται σε ιδιοκτήτες που έχουν ξενοίκιαστα σπίτια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v