Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υεμένη: Η συμμαχία υποστηρίζει ότι δεν έπληξε νοσοκομείο των MSF

Εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διαψεύδει ότι αεροσκάφη της έπληξαν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Υεμένη: Η συμμαχία υποστηρίζει ότι δεν έπληξε νοσοκομείο των MSF
Ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας που ηγείται η Σαουδική Αραβίας και πραγματοποιεί εδώ και επτά μήνες επιχειρήσεις στην Υεμένη, διέψευσε την Τρίτη πως τα πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην περιοχή Χεντάν στην επαρχία Σααντά στη βόρεια Υεμένη.

Οι αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το νοσοκομείο των MSF, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ, σε μια περιοχή που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, ισοπεδώνοντας τις εγκαταστάσεις και τραυματίζοντας ελαφρά δύο μέλη του προσωπικού, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η οργάνωση.

«Οι εγκαταστάσεις των MSF στη Σααντά της Υεμένης επλήγησαν από πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές. Δυστυχώς ο πρώτος βομβαρδισμός προκάλεσε ζημιές στο χειρουργικό θάλαμο, ενώ κανείς δεν βρισκόταν μέσα και το προσωπικό προσέφερε πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους στην πτέρυγα των εκτάκτων περιστατικών. Είχαν ελάχιστο χρόνο για να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις καθώς ένας άλλος πύραυλος έπληξε την μαιευτική κλινική», δήλωσε ο Χασάν Μπουκενίνε, διευθυντής των MSF στην Υεμένη σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα λάθος, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος να στοχεύει κανείς ένα νοσοκομείο. Έχουμε δώσει (στη συμμαχία) όλες τις συντεταγμένες των εγκαταστάσεων μας, πριν δύο εβδομάδες», σχολίασε ο Μπουκενίνε.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ολόκληρου του νοσοκομείου και του εξοπλισμού του και τον ελαφρύ τραυματισμό πολλών ανθρώπων», είπε ο γιατρός Άλι Μούγκλι.

Ο Ασέρι γνωστοποίησε πως αεροσκάφη της συμμαχίας πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις στην περιοχή και ερωτηθείς για την αιτία του βομβαρδισμού απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση χωρίς τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

Ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο.

«Ο γ.γ. καλεί για διεξαγωγή άμεσης, αποδοτικής και αμερόληπτης έρευνας ώστε να διασφαλιστεί η λογοδοσία των υπευθύνων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς με ανακοίνωση του, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες μεριές στον πόλεμο σε άμεση παύση των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και των αεροπορικών επιθέσεων. Ανέφερε πως το νοσοκομείο τελούσε υπό τη διοίκηση του MSF, με την υποστήριξη Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Διεθνής Αμνηστία, ανέφερε πως η «κατά τα φαινόμενα εσκεμμένη στοχοθέτηση» και καταστροφή του νοσοκομείου, αντιστοιχεί ενδεχομένως σε έγκλημα πολέμου.

Η UNICEF επισήμανε πως το νοσοκομείο στην Σααντά ήταν το 39ο ιατρικό κέντρο που έχει πληγεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο ( αρχή της Σαουδαραβικής εκστρατείας).

«Περισσότερα παιδιά στην Υεμένη μπορεί να πεθάνουν από έλλειψη φαρμάκων και ιατρικής φροντίδας, παρά από σφαίρες και βόμβες», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Άντονι Λέικ.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που εγκαταστάσεις των MSF πλήττονται σε πολεμική ζώνη. Το νοσοκομείο της οργάνωσης στην αφγανική πόλη Κουντούζ βομβαρδίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 3 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Saba, που ελέγχουν οι Χούτι, ανέφερε πως άλλες αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν γειτονικό σχολείο θηλέων και καταστράφηκαν πολλά σπίτια.

Τη Δευτέρα, σε μια ξεχωριστή βομβιστική επίθεση, κάτοικοι ανέφεραν πως μια αεροπορική επίθεση της συμμαχίας σκότωσε τον Γιασέρ Ουατχάμπ, διευθυντή του νοσοκομείου Χαραντχ και δύο ακόμη ανθρώπους με τους οποίους συνταξίδευε οδικώς για την βορειοδυτική επαρχία Χατζά για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα μιας αεροπορικής επίθεσης, που συνέβη νωρίτερα.

Παράλληλα, ιατρικές πηγές και ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφεραν πως 13 μαχητές Χούτι και έξι μαχητές πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Χαντί σκοτώθηκαν σε μάχες και σε αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας, στην νοτιοδυτική πόλη Τάιζ. Δεν κατέστη εφικτή η επιβεβαίωση του αριθμού των απωλειών.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της Σαουδικής Αραβίας με ανάρτηση του στο Twitter ανακοίνωσε πως μια σειρά από βόμβες εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι στην βόρεια Υεμένη προς την Σαουδαραβική πόλη Ναζράν, σκότωσαν δύο αλλοδαπούς κατοίκους, τραυματίζοντας έναν πολίτη σαουδαραβικής καταγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v