Συγκλονίζει η τραγωδία στη Λέσβο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλούν οι εικόνες από τη Μυτιλήνη. 17 νεκροί από τα ναυάγια στο ανατολικό Αιγαίο. Κομισιόν: Προσωρινές οι 50.000 θέσεις προσφύγων στην Ελλάδα.

  • Real.gr
Συγκλονίζει η τραγωδία στη Λέσβο
Οι εικόνες από τη Λέσβο προκαλούν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεκάδες άνθρωποι βγαίνουν από τις βάρκες θανάτου που στοιβάχτηκαν, για να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες και την ανέχεια. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γονείς τρέχουν κρατώντας στα χέρια τους τα μικρά παιδιά τους, που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Εκεί βρίσκονται γιατροί, εθελοντές, απλοί άνθρωποι, που προσπαθώντας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Οι διακινητές αυτών των ψυχών κερδίζουν 1.500 ευρώ για το κάθε άτομο. Αφήνουν τους πρόσφυγες να μπαίνουν σε παλιές βάρκες και να ταξιδέψουν σε αφιλόξενα νερά, την στιγμή που οι καιρικές συνθήκες είναι κάθε μέρα και χειρότερες, ενώ τα μποφόρ καθιστούν απαγορευμένο τον απόπλου ακόμη και για σύγχρονα, επιβατηγά πλοία.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει τακτική και χρησιμοποιούν μεγαλύτερες και κακοδιατηρημένες λέμβους, όχι για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών, αλλά για να χωρέσουν περισσότερους.

Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε στο ναυάγιο βόρεια της Λέσβου περισσότερους από 240 ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 10. Την ίδια στιγμή, επτά είναι οι νεκροί από ναυάγια στην περιοχή της Σάμου και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.



Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο υπήρξαν άλλα τρία πτώματα, ενός νεαρού άνδρα και δυο μικρών παιδιών. Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι μόλις πέντε ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.



Κομισιόν: Προσωρινές οι 50.000 θέσεις προσφύγων στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό επεσήμανε χθες ότι οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής».

Εξήγησε μάλιστα ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Ν. Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες.

Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v