Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν (ΗΠΑ): Η ρωσική επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει τη Μόσχα σε τέλμα

Το τέλμα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει, τραβώντας κι άλλο μέσα σε αυτό τη Ρωσία, τόνισε ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μπλίνκεν (ΗΠΑ): Η ρωσική επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει τη Μόσχα σε τέλμα
Η επέμβαση της Μόσχας στη συριακή σύγκρουση θα έχει ακουσίως ως συνέπεια να οδηγήσει τη Ρωσία σε τέλμα, κάτι το οποίο θα της δώσει ωστόσο το κίνητρο να εργαστεί για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μανάμα.

"Το τέλμα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει, τραβώντας κι άλλο μέσα σε αυτό τη Ρωσία. Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Άσαντ, την Χεζμπολάχ, το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και πράγματι στην ίδια τη Ρωσία", σημείωσε ο Μπλίνκεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Μανάμα, στο Μπαχρέιν.

Ωστόσο καθώς η ανάμειξη της Ρωσίας μπορεί να αυξήσει την ισχύ που έχει η Μόσχα στον Άσαντ, η σύγκρουση θα δημιουργήσει επίσης "ένα αναγκαστικό κίνητρο για τη Ρωσία για να εργαστεί υπέρ, κι όχι κατά, μιας πολιτικής μετάβασης", σημείωσε επίσης ο Μπλίνκεν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική της επίθεση κατά οποιουδήποτε αντιτίθεται στην ωμή διακυβέρνηση του Άσαντ. Το κόστος θα μεγαλώνει καθημερινά όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και αυτά σε θέματα ασφάλειας", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα όσον αφορά το Ιράν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που σύναψε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις "να εστιάζουν" με πολύ μεγάλη ακρίβεια την προσοχή τους στις, όπως τις χαρακτήρισε, αποδοκιμαστέες ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Κατά την ομιλία του αυτή στην περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια στη Μανάμα ο Μπλίνκεν σημείωσε εξάλλου ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ είναι βαθύτερη από ποτέ, είναι επίσης ευρεία και εκτείνεται πέραν της στρατιωτικής πτυχής και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Συρία.

Χθες οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των πρώτων τους χερσαίων δυνάμεων στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Τέλος όσον αφορά στην Υεμένη, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας αυτής δεν έχουν τα περιθώρια να περιμένουν άλλο για την ειρήνευση και ότι επιβάλλεται "σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές" να επιτρέψουν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v