Τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη συνάντησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τους δύο αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για συνεργασία. Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ωστόσο, σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον αναπληρωτή υπουργό, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για το ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων και την έκφραση της αλληλεγγύης.
Η κ. Γεννηματά επέκρινε τη μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια, ενόψει και του χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος. «Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού δεν επιλύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνουμε το παν για να μη γίνουν τα νησιά μας μικρές Λαμπεντούζες. Έχει φτάσει η ώρα, με την συμβολή της Ευρώπης, να οργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και η συνθήκη του Δουβλίνου να αναθεωρηθεί», σημειώνει ακόμη η κ. Γεννηματά και τονίζει ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε ότι «η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για μεγαλύτερες αφίξεις και η διπλωματική πίεση της Ελλάδας προς την Ευρώπη, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί, γιατί αποτελεί πόρτα εισόδου, είναι τα σημεία από τα οποία η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι θα κριθεί η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής».
Ο κ. Λεβέντης πρότεινε τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας σε χώρους απομακρυσμένους από κατοικημένες περιοχές, όπως πρώην στρατόπεδα, ενώ σχολίασε θετικά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε κενά διαμερίσματα.
Ο κύκλος επαφών του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις με εκπροσώπους του Ποταμιού και του ΚΚΕ, ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ακριβείς ημερομηνίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ