Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ρουμανία

Κυβέρνηση τεχνοκρατών ή πρόωρες εκλογές βλέπει ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ρουμανία
Είναι πιθανός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Ρουμανία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, μετά τις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

«Η πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών είναι έτοιμη να συζητήσει [το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν] πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή [την πιθανότητα να σχηματιστεί] μια κυβέρνηση τεχνοκρατών», δήλωσε ο Γιοχάνις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να συζητήσει περί [του σχηματισμού] μιας πολιτικής κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί πρώτη στη Ρουμανία», συνέχισε ο Γιοχάνις και πρόσθεσε πως «κανένα όνομα πιθανού πρωθυπουργού δεν προτάθηκε».

Αυτή η μεταβολή των διαθέσεων σημειώνεται καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι, εξοργισμένοι μετά τον θάνατο 32 ανθρώπων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα νάιτκλαμπ του Βουκουρεστίου, κατέβηκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν εξυγίανση και κάθαρση ενός πολιτικού κόσμου «διεφθαρμένου» και «ανίκανου».

Ο Γιοχάνις συναντήθηκε εξάλλου μέσα στην ημέρα με περίπου 20 εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους των διαδηλωτών, που προσκάλεσε για να πουν τι θα ήθελαν να κάνει η μελλοντική κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι αυτοί εξέφρασαν την προσδοκία να δουν «νέους πολιτικούς, οι οποίοι δεν ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς» να αναλαμβάνουν την εξουσία, είπε ο Γιοχάνις.

Ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη και η λήψη αποφάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, διευκρίνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Την Τετάρτη ο σοσιαλδημοκράτης Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε την παραίτησή του, εκτιμώντας πως είναι «δικαιολογημένη» η ανάληψη της ευθύνης για την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Όμως οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία συνεχίστηκαν με κεντρική απαίτηση να υπάρξει «βαθιά αλλαγή» στο πολιτικό σύστημα.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές κανονικά προβλεπόταν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v