Κροατία: Συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων «Most» αρχίζει διαβουλεύσεις για τους όρους υπό τους οποίους θα εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Κροατία: Συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων "Most" (Γέφυρα) που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Κροατία, αρχίζει ήδη αυτή την εβδομάδα διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του "Πατριωτικού Συνασπισμού" με επικεφαλής την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και του συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου οι δύο κύριοι συνασπισμοί ο κεντροδεξιός της αντιπολίτευσης και ο κεντροαριστερός της κυβέρνησης πήραν σχεδόν τις ίδιες ψήφους.

Ο "Πατριωτικός Συνασπισμός" εξασφάλισε 59 έδρες, συμπεριλαμβανομένων τριών εδρών της διασποράς και ο συνασπισμός του SDP καταλαμβάνει 56 έδρες και μπορεί να συμπεριλάβει και τις τρεις έδρες της Δημοκρατικής Συνέλευσης Ίστριας (IDS) σε περίπτωση συνεργασίας.

Την τρίτη σε δύναμη θέση εξασφάλισε η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων "Most", η οποία καταλαμβάνει 19 έδρες, η οποία αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο αρχηγός της συμμαχίας και δημοφιλής δήμαρχος, Μπόζο Πέτροβ επιβεβαίωσε ότι ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των δύο συνασπισμών, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν επίσημες συνομιλίες. Κατέστησε δε σαφές ότι ο επίσημος διάλογος θα αρχίσει αφού οι εκπρόσωποι της συμμαχίας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να παρουσιάσουν τους όρους τους και διαπιστώσουν ποια πλευρά θα συμφωνήσει με αυτούς.

"Οι όροι μας είναι οι μεταρρυθμίσεις και σε αυτές δώσαμε προτεραιότητες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μας" ανέφερε ο κ. Πέτροβ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια.

Όταν ρωτήθηκε αν η συμμαχία "Most" θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εφ΄όσον γίνουν δεκτοί οι όροι της, ο κ. Πέτροβ είπε ότι αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε η συμμαχία. "Δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις. Έχουμε δυνατότητες ελέγχου, εάν είναι απαραίτητο" σημείωσε.

"Θέλουμε τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους. Η αποζημίωσή τους πρέπει να ξεκινά από 9.999 κούνα (1.300 ευρώ) και αν μετά από ένα χρόνο δείχνουν ότι έχουν κάνει κάτι, ο μισθός τους μπορεί να αυξηθεί. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργούμε, σύμφωνα με τις επιδόσεις" είπε ο Πέτροβ, όταν ρωτήθηκε αν τα μέλη του Κοινοβουλίου από τη συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων "Most" θα αρνηθούν ένα ποσοστό της αποζημίωσής τους, όπως ο ίδιος έκανε όταν ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου της πόλης Μέτκοβιτς.

Το στέλεχος της συμμαχίας ανεξάρτητων υποψηφίων, Ντράγκο Πργκόμετ δήλωσε ότι δεν θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση χωρίς το κόμμα αυτό, το οποίο θα προτείνει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα είναι ούτε ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Τόμισλαβ Καραμάρκο ούτε ο νυν πρωθυπουργός και αρχηγός του SDP, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο κ. Πργκόμετ ανέφερε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να εισέλθει στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του δεν είχαν ούτε καν φανταστεί ότι θα έχει τόσο μεγάλη στήριξη από τους πολίτες στις εκλογές.

"Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγές κι αν κάποιος θέλει αλλαγές πρέπει να είναι μέρος εκείνων που θα τις εφαρμόσουν, κι αυτό είναι η εκτελεστική εξουσία. Από την άλλη πλευρά ακούσατε τη δήλωση του αρχηγού της συμμαχίας, είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεργαστούμε με κόμματα που δεν θέλουν να αποδεχθούν το πρόγραμμα αλλαγών που προτείνουμε και είναι αναγκαίο στην Κροατία" τόνισε.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v