Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελετή λήξης για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και απονομής των Βραβείων της 56ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τελετή λήξης για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και απονομής των Βραβείων της 56ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι εκατοντάδες παριστάμενοι στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στη Γαλλία, ενώ το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκαν στο θλιβερό γεγονός και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό.

"Μπροστά στην τυφλή βία απαντάμε με σθένος και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα όμως καλούμε τους πολίτες να μη χάσουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης .

"Είναι αυτονόητη η παρουσία μας εδώ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Είναι ανάγκη η Βουλή των Ελλήνων να ανοιχτεί στην κοινωνία, στη νεολαία, στον κινηματογράφο, στην τέχνη, να προβληματισθεί για το προσφυγικό και σειρά άλλων σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων" συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης ο οποίος και απένειμε το βραβείο "Ανθρώπινες αξίες" της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία "Η γη και η σκιά" του Σεζάρ Ασεβέδο (παραγωγή Κολομβίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Χιλής, Βραζιλίας).

Το φιλμ με φόντο μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στην Κολομβία, καταγράφει τη σύγχρονη κολομβιανή κοινωνία με άξονα μια οικογένεια που παλεύει για την επιβίωσή της. Η ίδια ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος αλλά και με το βραβείο Κοινού.

"Με τις ταινίες γιορτάσαμε όλες αυτές τις μέρες όλα όσα προσδιορίζουν το να είσαι άνθρωπος" δήλωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γιώργος Αρβανίτης ο οποίος υπενθύμισε πως είναι Έλληνας αλλά και Γάλλος πολίτης.

"Είμαι Γαλλίδα, είμαι Παριζιάνα, αλλά απόψε είμαστε όλοι Γάλλοι... Αισθανόμαστε τον ίδιο πόνο χτυπημένοι από τη βαρβαρότητα. Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα αλλά και η αντίσταση στη βαρβαρότητα και το κουράγιο που μας δίνει αυτή η αντίσταση, επίσης" δήλωσε η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Μισέλ Ρέι - Γαβρά (σύζυγος του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά).

"Όλα αυτά που συνέβησαν μόλις χθες στο Παρίσι μας κάνουν να αισθανθούμε το πόσο εύθραυστοι είμαστε όλοι, πόσο ευάλωτοι αλλά και πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε αντιμετωπίζοντας την ωμή βία", ανέφερε ο τιμώμενος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν προλογίζοντας την ταινία του "Τα χρυσά μας χρόνια" η οποία προβλήθηκε μετά την τελετή απονομής των βραβείων.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ που παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου παρόντες - εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής κ.Βούτση - ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές και πλήθος κινηματογραφόφιλων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v