Γιατί οι τρομοκράτες "χτύπησαν" το Bataclan;

Πολλά ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο επιλογής των στόχων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

  • Real.gr
Γιατί οι τρομοκράτες χτύπησαν το Bataclan;
Πολλά ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο επιλογής των στόχων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Στον συναυλιακό χώρο του El Bataclan οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 80. Για ποιν λόγο ένας χώρος συναυλιών έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους; Το Le Point  θεωρεί ότι αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία.

Ηδη το 2007 και το 2008, το Bataclan, που βρίσκεται στο Boulevard Voltaire, στην καρδιά του Παρισιού, είχε δεχθεί απειλές από ριζοσπάστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αιτιολογούσαν ως εξής τη στοχοποίηση του χώρου: «Εκεί γίνονται συχνά εκδηλώσεις και συνέδρια εβραϊκών οργανώσεων, ειδικότερα της "Magav'", μιας μονάδας συνοριοφυλάκων που υπάγεται στην αστυνομία του Ισραήλ», είχαν αναφέρει.

Το ίδιο Le Point θυμίζει, επίσης, ότι η αίθουσα συναυλιών είχε γίνει ανοιχτά στόχος το 2011 από τα μέλη του Jaish al-Islam, του «Στρατού του Ισλάμ», ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2009, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε μια γαλλίδα φοιτήτρια.

Άλλη αιτιολογία για την επιλογή του Bataclan ως στόχου τρομοκρατικής επίθεσης είναι το γεγονός ότι αυτό το βράδυ έδινε συναυλία καλιφορνέζικο ροκ συγκρότημα, που έχει «σκοτεινή και αισθησιακή μουσική», όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde.
 
Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις έγραψε ότι «οι τοποθεσίες επελέγησαν προσεκτικά, όπως το Bataclan όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες σε μια γιορτή ανωμαλίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v