Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πένθος στη Γαλλία - «Σφυροκόπημα» στη Συρία

«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο Ολάντ. Γαλλικά μαχητικά χτυπούν θέσεις του ISIS. Για την ανατολική Μεσόγειο αναχωρεί την Πέμπτη το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Ανθρωποκυνηγητό για τον «εγκέφαλο» του μακελειού στο Παρίσι.

  • Real.gr
Πένθος στη Γαλλία - «Σφυροκόπημα» στη Συρία
«Είμαστε σε πόλεμο». Αυτό διεμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μία ιστορική ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Γαλλικά μαχητικά έχουν ήδη αρχίσει να σφυροκοπούν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» αναχωρεί την Πέμπτη για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες πυρετώδεις διαβουλεύσεις αλλά και συναντήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναμένεται να ζητήσει μεγάλο και ενιαίο συνασπισμό στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, έχουν ταυτοποιηθεί πέντε από τους δράστες του μακελειού στο Παρίσι, ενώ οι αρχές βρίσκονται στο κυνήγι για τον Σαλάχ Αμπντελσλάμ.

Οι αιμοσταγείς τζιχαντιστές προχώρησαν χθες σε νέες απειλές. Αυτή τη φορά έβαλαν στο στόχαστρο τις χώρες που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Συρία, ενώ στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται ότι επόμενος στόχος είναι η Ουάσιγκτον. Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση.

Ο Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία θα εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τις επόμενες ημέρες, ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, ζήτησε αλλαγή του Συντάγματος και να αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα σε όσους έχουν διπλή ιθαγένεια και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προς το παρόν αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Τζεμπ Μπους, που πρότεινε οι μετανάστες που θα έρχονται στις ΗΠΑ να είναι μόνο χριστιανοί.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Την ίδια στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μετά την πολλαπλή επίθεση στην καρδιά του Παρισιού έχει σημάνει συναγερμός. Γάλλος αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι ο «εγκέφαλος» και ενορχηστρωτής του μακελειού στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι ο Αμπντελχαμπίντ Αμπααούντ.

Στο Βέλγιο, όπου το Σάββατο η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές, υπήρξαν τελικά δύο συλλήψεις. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκε η κατηγορία της τρομοκρατικής επίθεσης. Ανάμεσα στους πέντε που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο αδερφός δύο υπόπτων για συμμετοχή στην επίθεση.

Ακόμη, στο Τορίνο της Ιταλίας οι αρχές χθες βρίσκονταν επί ποδός για τον εντοπισμό ενός μαύρου αυτοκινήτου μάρκας Seat. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδέχεται να έφτασε στην Ιταλία από τη Γαλλία, καθώς και ότι οι επιβαίνοντες είχαν σχέση με το μακελειό. Εξάλλου, οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός Αλγερινού.

Η γαλλική αστυνομία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο ακόμη δραστών. Ο ένας από αυτούς, ο Αχμάντ Αλ Μοχαμάντ, φέρεται να είναι αυτός που πέρασε από τη Λέρο το καλοκαίρι και ανατινάχτηκε έξω από το γήπεδο «Stade de France», την ώρα που διεξαγόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας της Γαλλίας με την Γερμανία. Στο γήπεδο βρίσκονταν 80.000 θεατές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Ολάντ.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στον βρετανικό Guardian, ότι η Άγκυρα είχε ενημερώσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα για έναν βομβιστή αυτοκτονίας, τον Ισμαήλ Μοστεφάι, ωστόσο οι γαλλικές αρχές ζήτησαν πληροφορίες μόνο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής. Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο ένας από τους τρεις αδερφούς που συμμετείχαν στην καλά οργανωμένη επίθεση στο κέντρο του Παρισιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v