Κόσοβο: Η αστυνομία συνέλαβε βουλευτή της αντιπολίτευσης

Αναζητώνται άλλοι τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης.

  • Real.gr
Κόσοβο: Η αστυνομία συνέλαβε βουλευτή της αντιπολίτευσης
Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε σήμερα την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι ως ύποπτη για ρίψη δακρυγόνων στη Βουλή, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα.

Ταυτόχρονα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου περικύκλωσαν τα κτίρια, στα οποία ζουν ο ιδρυτής και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" Αλμπίν Κούρτι και οι βουλευτές του κινήματος Αλιμπουλένα Χατζίου και Φατόν Τοπάλι, στους οποίους από την εισαγγελία της Πρίστινας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ρίψη δακρυγόνων και άλλων ουσιών και αντικειμένων στη Βουλή του Κοσόβου.

Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο διαμέρισμα όπου ζει ο Άλμπιν Κούρτι, αλλά ο βουλευτής της "Αυτοδιάθεσης" απουσίαζε.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, του πρώην πρωθυπουργού, Ραμούς Χαραντινάι ανακοίνωσε με αφορμή τη σύλληψη στελέχους του, ότι πρόκειται για πολιτική σύγκρουση και κάλεσε τα δικαστικά όργανα να μην επιδεικνύουν τυφλή υπακοή στην κυβέρνηση και σε "πολιτικούς, εγκληματίες όπως ο Ίσα Μουστάφα, ο Χασίμ Θάτσι και ο Κάντρι Βεσέλι".

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αστυνομία εκτελεί εντολές του πρωθυπουργού, Ίσα Μουσταφά και του αναπληρωτή του, Χασίμ Θάτσι, οι οποίοι, όπως τονίζει "είναι έτοιμοι να μετατρέψουν σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτο, απλά και μόνο για να μην χάσουν την εξουσία και να μην ακυρώσουν τη συμφωνία με το Βελιγράδι".

"Η αστυνομία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τη βουλευτή Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι και να σταματήσει τις διώξεις κατά της της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν θα σταματήσουμε έως ότου η συμφωνία με τη Σερβία, ακυρωθεί, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει για να την προστατεύσει" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της "Αυτοδιάθεσης", όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Χθες, για τέταρτη φορά σε διάστημα 2,5 μηνών, η αντιπολίτευση εμπόδισε τις εργασίες της Βουλής του Κοσόβου με τη ρίψη δακρυγόνου και για πρώτη φορά χρησιμοποίησε και σπρέι πιπεριού. Έξω από τη Βουλή ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση ζητά η κυβέρνηση να ακυρώσει συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Κόσοβου, Ίσα Μουστάφα και ο αναπληρωτής του και υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι καταδίκασαν τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και την επανειλημμένη ρίψη δακρυγόνων στην αίθουσα της Βουλής, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση ίσως πέρασε την "κόκκινη γραμμή" της ανοχής προς την αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v