Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας στις συνομιλίες του γγ του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας στις συνομιλίες του γγ του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα.

Τον γγ του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου "Νίκολα Τέσλα" ο πρωθυπουργός της Σερβίας με το παραδοσιακό σερβικό έθιμο - με ψωμί και αλάτι - παρουσία τιμητικού αγήματος της Φρουράς των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ συναντάται σήμερα με τον κ.Βούτσιτς και τους υπουργούς Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Άμυνας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς ενώ θα δώσει διάλεξη στους σπουδαστές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, με την επίσκεψη επιδιώκεται μείωση της επιρροής της Ρωσίας στη Σερβία και όπως αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός B92,η τρομοκρατία στην Ευρώπη και ο πόλεμος στη Συρία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, αν και η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

"Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι επικεφαλής της Συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών που συνορεύουν με τη Σερβία, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Κροατίας και στην οποία ετοιμάζεται να ενταχθεί το Μαυροβούνιο. Με αυτόν τον χάρτη, παραμένει ερώτημα για πόσο διάστημα η Σερβία μπορεί να παίζει το χαρτί της ουδετερότητας" ανέφεραν σχολιαστές στον B92, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Το ΝΑΤΟ αποδέχεται πλήρως τις σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας, δεν πιέζει για ένταξη της Σερβίας η οποία έχει αποδεχθεί το Ατομικό Σχέδιο Εταιρικής Δράσης (IPAP), το ανώτατο επίπεδο συνεργασίας στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, είναι μέλος του προγράμματος και μέσω αυτούαναπτύσσουμε τις μεταξυ μας σχέσεις" δήλωσε ο Βλάνταν Ζιβούλοβιτς, από το Ατλαντικό Συμβούλιο Σερβίας.

Ο κ.Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Βελιγράδι επισκέφθηκε φέτος δύο φορές την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα το Μαυροβούνιο απ΄όπου ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα των βομβαρδισμών της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

"Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους το 1999. Αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ήταν μεγάλη τραγωδία. Φυσικά, δεν έγινε με πρόθεση, προσπαθήσαμε να αποφευχθεί η απώλεια αθώων ζωών αμάχων» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v