Πορτογαλία: Νέα συνάντηση Καβάκο Σίλβα με Αντόνιο Κόστα

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών...

  • Real.gr
Πορτογαλία: Νέα συνάντηση Καβάκο Σίλβα με Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, αφού ο επίδοξος πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε γραπτώς στην έκκλησή του προς τους ακροαριστερούς εταίρους των Σοσιαλιστών να σεβαστούν τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε χθες από τον Κόστα να αρχίσει τις εργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά δεν τον διόρισε πρωθυπουργό και ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών θα περνά τους προϋπολογισμούς, καθώς και δεσμεύσεις να παραμείνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός των κανόνων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε ότι η νέα συνάντηση με τον Κόστα ορίστηκε για τις 11:00 (13:00 ώρα Ελλάδας).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε αργά χθες πως ο Κόστα έστειλε επίσημη απάντηση στον Καβάκο Σίλβα για τις διευκρινίσεις αυτές, όμως δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής.

Οι Κομμουνιστές, στην υποστήριξη των οποίων βασίζονται οι Σοσιαλιστές προκειμένου να έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν απορρίψει τα αιτήματα του Καβάκο Σίλβα, κάτι που μπορεί να ανατρέψει τις ελπίδες του Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας μετά το αδιέξοδο που προέκυψε από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το οποίο ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας μετά την έξοδό της από ένα πρόγραμμα διάσωσης το 2014.

Η κεντροδεξιά κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές και καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 10 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v