Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Αμνηστία: Η Τυνησία να προστατεύσει τα θύματα βιαιοτήτων λόγω φύλου

Οι Αρχές θα πρέπει να προστατεύουν όσους είναι θύματα βιαιοτήτων εξαιτίας του φύλου τους, τονίζει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Διεθνής Αμνηστία: Η Τυνησία να προστατεύσει τα θύματα βιαιοτήτων λόγω φύλου
Η Τυνησία πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για να προστατεύσει όσους είναι θύματα βιαιοτήτων εξαιτίας του φύλου τους και οι οποίοι συχνά «τιμωρούνται και ενοχοποιούνται» όταν καταγγέλλουν τα εγκλήματα εναντίον τους, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Παρόλο που θεωρείται «η βασικότερη αραβική χώρα που είναι υπέρ της ισότητας των φύλων», η Τυνησία «δεν προστατεύει πάντα τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας ούτε τα πρόσωπα που βάλλονται εξαιτίας του φύλου τους, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή των σεξουαλικών σχέσεών τους και αυτό λόγω των κενών στη νομοθεσία και των βαθιά μεροληπτικών νοοτροπιών», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ καθώς και οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί και οι μεσοφυλικοί «προσκρούουν σε νομικά και κοινωνικά εμπόδια όταν καταγγέλλουν τις επιθέσεις» που δέχονται, επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε έπειτα από συνεντεύξεις με δεκάδες ανθρώπους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει επίσης ότι ο ποινικός κώδικας της Τυνησίας επιτρέπει στον βιαστή να γλιτώσει από τη δίωξη αν παντρευτεί το θύμα του, αν αυτό είναι μεγαλύτερο από 20 ετών, και τονίζει ότι «οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό από τον σύζυγό τους ή ενδοοικογενειακή βία πιέζονται να αποσύρουν τις καταγγελίες τους για λόγους ντροπής».

Επιπλέον «πολλά θύματα φοβούνται τους αστυνομικούς σχεδόν το ίδιο με τους θύτες τους», διότι συχνά απορρίπτουν «όσα (θύματα) τολμούν να υποβάλουν μηνύσεις ή αποδίδουν σε αυτά την ευθύνη για την κακοποίηση που υπέστησαν».

Παράλληλα οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες που καταγγέλλουν τη βία εναντίον τους κινδυνεύουν να προσαχθούν αυτοί στη δικαιοσύνη και όχι οι θύτες τους», καθώς οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλάκιση στην Τυνησία, αποκαλύπτει η ΜΚΟ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Τυνησίας να προχωρήσουν «σε μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων», και κυρίως «να αναγνωρίσουν τον συζυγικό βιασμό και να εμποδίσουν τους βιαστές και τους απαγωγείς να απαλλάσσονται από τις ποινικές ευθύνες αν παντρευτούν το θύμα τους».

Η Τυνησία θα πρέπει επίσης να «σταματήσει να τιμωρεί ποινικά τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανύπαντρων, συναινούντων ενηλίκων» και αυτές «μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», σύμφωνα με την ΜΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v