Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Drone βοηθούν αγριοκάτσικα στην Ισπανία

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετάει πάνω από το δάσος στην Sierra de las Nieves στη νότια Ισπανία.

Drone βοηθούν αγριοκάτσικα στην Ισπανία
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετάει πάνω από το δάσος στην Sierra de las Nieves στη νότια Ισπανία.

Τα αγριοκάτσικα της Ιβηρικής Χερσονήσου αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα ψωρίασης, η οποία είναι μεταδοτική και στους ανθρώπους.

Με τη βοήθεια των drone, οι επιστήμονες καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τα κατσίκια εκεί που θέλουν και τα χτυπούν με βέλη, που περιέχουν αναισθητικό. Παίρνουν αίμα, το οποίο το αναλύουν στη συνέχεια στο εργαστήριο.


«Είναι καλύτερο που χρησιμοποιούμε ένα drone, γιατί η θέα που έχουμε από τον αέρα είναι άψογη.

Όταν τα βλέπουμε τα πάντα από το έδαφος, υπάρχουν θάμνοι, βράχοι και βουνά. Την ώρα που στοχεύουμε το ζώο με ένα βέλος, παθαίνουν πανικό για δέκα λεπτά, το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν.
 
Στην άλλη περίπτωση με το drone, μπορείς να συνεχίζεις να βλέπεις, που κινείται το ζώο» εξηγεί ο Σαούλ Μάθιου, ιδρυτής της Airdronerc.

Oι επιστήμονες χρησιμοποιούν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να οδηγήσουν το κοπάδι σε χώρους, όπου υπάρχει φαγητό με ειδικά φάρμακα, χωρίς να θέτουν με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο άλλα άγρια ζώα.

«Το δεύτερο πλεονέκτημα των drone είναι όταν θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε κάποια ζώα.

Τα αιχμαλωτίζουμε, τα περιθάλπουμε και τα επιστρέφουμε μετά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αλλά μερικές φορές, εξαιτίας του αναισθητικού που λαμβάνουν αυτά τα ζώα, χάνονται και τα drone μας βοηθούν να τα εντοπίσουμε» τόνισε ο κτηνίατρος, υπεύθυνος του πρότζεκτ Φέλιξ Γκόμεζ-Γκιγιαμόν Μανρίκε.

Η ελπίδα των ειδικών είναι ότι με τη βοήθεια των drone θα έχουμε τη δυνατότητα στο μέλλον να παρακολουθούμε και άλλα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

ΠΗΓΗ: euronews.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v