Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάγκρεμπ: Έκκληση για παγκόσμιες λύσεις στην τρομοκρατία

Αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού ζήτησαν οι πρόεδροι των χωρών της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι

  • Real.gr
Ζάγκρεμπ: Έκκληση για παγκόσμιες λύσεις στην τρομοκρατία
Αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού ζήτησαν οι πρόεδροι των χωρών της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ και συμφώνησαν τη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην "αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών ασφάλειας".

Οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι έκαναν έκκληση για "αποτελεσματικές και αποδοτικές παγκόσμιες λύσεις για την καταπολέμηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του ριζοσπαστισμού, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας", που επηρεάζουν όλους και τόνισαν την ανάγκη ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας.

Στην τελική δήλωσή τους οι πρόεδροι των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης επισημαίνουν ότι "η δραματική μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση τόσο από την πτυχή της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και από την πτυχή της ασφάλειας" και σημειώνουν ότι απαιτείται διάλογος και συμφωνία για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Τη δήλωση υιοθέτησαν οι πρόεδροι της Σλοβενίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη Σύνοδο ως επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντε και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, τόνισαν οι πρόεδροι της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ συνοικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δύο χωρών.

Η ένταξη της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ

Μία ενοποιημένη, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπέραναν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση που διεξήχθη χθες στο Ζάγκρεμπ.

"Για να επιτευχθεί σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση τη διατλαντικής εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εισαχθεί νέα ενέργεια στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ για τις υποψήφιες χώρες και στη διαδικασία διατλαντικής ολοκλήρωσης για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ" τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν "ισχυρή δέσμευση για την προώθηση και στήριξη των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών διαδικασιών των χωρών της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι" υπογραμμίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

"Αυτό θα βοηθήσει στην υλοποίηση του κοινού στρατηγικού οράματος μας για μία Ευρώπη, ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική" σημειώνεται στο κείμενο.

"Πιστεύω ότι μόλις δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε το στρατηγικό όραμα μιας Ευρώπης που είναι ενιαία, ελεύθερη και σε ειρήνη, και η οποία δεν είναι πλήρης χωρίς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη" δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

"Ονειρευόμαστε (...) ότι θα υπάρχει μια Ευρώπη που θα είναι ενιαία, στην οποία θα επικρατεί ειρήνη και πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στην Ευρώπη" υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι σταθερά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, η οποία ζήτησε απ' όλους να μην αποκαλούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε η Νοτιοανατολικής Ευρώπη είναι κυρίαρχη.

"Η Νοτιανατολική Ευρώπη δεν είναι πλέον περιοχή για την οποία μιλούν κάπου άλλου, αλλά είναι περιοχή με την οποία συνομιλούν" επισήμανε.
Ορθάνοιχτες οι πύλες του ΝΑΤΟ

Η Διαδικασία Μπρντο - Μπριούνι ξεκίνησε ώστε μέσω των μεταρρυθμίσεων και της συνεργασίας να βοηθηθούν οι χώρες της Νοτιανατολικής Ερώπης στην προσέγγιση της ΕΕ και των ευρωατλαντικών δομών. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ εξέφρασαν τη στήριξή τους στις χώρες της περιοχής που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, να προσχωρήσουν σε αυτή τη στρατιωτικο-πολιτική συμμαχία.

Οι πύλες για αυτές τις χώρες είναι ορθάνοιχτες, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

"Αυτό που σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο είναι πραγματική πρόοδος για να αναζωογονηθεί η διαδικασία της διεύρυνσης στις υποψήφιες για ένταξη χώρες και να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ" ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, επειδή αποτελεί κίνητρο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαφυλάσσει την ειρήνη και σταθερότητα, είπε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ. Όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ και σε εκείνες που το επιθυμούν πρέπει να δοθεί και προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Προσφυγική κρίση

Στα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής συμπεριελήφθησαν το "καυτό" ζήτημα της μεταναστατευτικής κρίσης και η συζήτηση στις ΗΠΑ γύρω από την υποδοχή προσφύγων από τη Συρία μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι πρόεδροι της περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης συζήτησαν για την παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας και συμφώνησαν ότι στη μάχη κατά των προκλήσεων ασφάλειας είναι απαραίτητος ο τακτικός διάλογος σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

"Η σημερινή δραματική μεταναστευτική κρίση αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση και από ανθρωπιστική πτυχή και από την πτυχή της ασφάλειας και απαιτείται διάλογος και συμφωνία για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη μείωση της μεταναστευτικής πίεσης στις χώρες που πλήττονται από αυτήν" τόνισαν οι πρόεδροι των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης στο τελικό ανακοινωθέν.

Η Σύνοδος Κορυφής στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην περιοχή λόγω της τεράστιας ροή προσφύγων κατά μήκος της βαλκανικής μετανασταυτευτικής οδού.

Στην τελική δήλωση γίνεται αναφορά στις εντάσεις και τονίζεται ότι "εκκρεμή διμερή και περιφερειακά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους τη μεταναστευτική κρίση, επειδή είναι ένα "παγκόσμιο πρόβλημα".

"Πρέπει να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας και συντονισμού. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια" δήλωσε ο κ. Τουσκ, αλλά επανέλαβε ότι είναι "ένα παγκόσμιο πρόβλημα".

"Όπως χρειαζόμαστε τη δέσμευση των χωρών της περιοχής, χρειαζόμαστε και τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και των χωρών της Αφρικής" πρόσθεσε.

Η κρίση με τόσο μαζική εισροή μεταναστών έδειξε και πάλι πως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, από την άποψη της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συμπεριληφθούν στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και είπε ότι θα διαθέσουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Τρομοκρατία

Οι πρόεδροι των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν "οργή" για την ωμότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, την Άγκυρα, το Σινά, το Λίβανο και το Μπαμακό και απηύθυναν έκκληση για αποτελεσματικά παγκόσμια μέτρα που θα έχουν ωστόσο την επίλυση των αιτιών του ριζοσπαστισμού, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Ζήτησαν ακόμη ευρεία διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση αυτών των δεινών και καλύτερο συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι ο βίαιος εξτρεμισμός απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και τάχθηκε υπέρ μιας "συνολικής προσέγγισης κατά της τρομοκρατίας", στην οποία πρέπει να ενταχθούν και δράσεις για την αποτροπή του ριζοσπαστισμού και την επίλυση προβλημάτων με τους ξένους πολεμιστές στα πεδία μαχών στη Συρία και στο Ιράκ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι στο Ζάγκρεμπ συμμετείχαν οι πρόεδροι της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Μλάντεν Ίβανιτς.

Η πρωτοβουλία διεξαγωγής ετήσιας συνάντησης των προέδρων των χωρών της Νοτιoανατολικής Ευρώπης με έναν επίσημο προσκεκλημένο από ηγετική χώρα - μέλος της ΕΕ με στόχο μέσω των μεταρρυθμίσεων και της προσέγγισης στην ΕΕ να προωθηθεί η περιφερειακή συνεργασία και να επιλύονται εκκρεμή ζητήματα ξεκίνησε το 2013 από τον νυν πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ και τον πρώην πρόεδρο της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο διάλογος υπό το σχήμα αυτό άρχισε την 1η Ιουλίου του 2013 όταν η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013 και συνεχίστηκε στο τέλος Ιουλίου του 2013 σε συνάντηση στο Μπρντο πρι Κράνιου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Το 2014 επίσημη προσκεκλημένη στη Σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v