O Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ πρόεδρος στην Μπουρκίνα Φάσο

Από τον πρώτο γύρο εξελέγη πρόεδρος στη χώρα.

O Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ πρόεδρος στην Μπουρκίνα Φάσο
Παλιός βαρόνος του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ εξελέγη πρόεδρος στη Μπουρκίνα Φάσο από τον πρώτο γύρο και έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος από το 1978.

Ο Καμπορέ απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 53,49% (1.668.169 ψήφοι) έναντι 29,65% (924.811 ψήφοι) του σημαντικότερου αντιπάλου του Ζεφιρέν Ντιαμπρέ, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του λίγο μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων από την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή.

Στις εκλογές αυτές τις οποίες παρακολούθησε όλη η Αφρική μετά τη λαϊκή εξέγερση τον Οκτώβριο του 2014 που ανέτρεψε τον Μπλεζ Κομπαορέ, ο Καμπορέ απέσπασε ιστορικό ποσοστό ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά που λάμβανε ο "Ωραίος Μπλεζ" κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων του στην εξουσία.

"Πρέπει να αρχίσουμε αμέσως δουλειά. Όλοι μαζί οφείλουμε να υπηρετήσουμε τη χώρα". "Στους νέους, τις γυναίκες και τους παλαιότερους" ο Καμπορέ δεσμεύτηκε να "υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον".

Ο επόμενος πρόεδρος "συνεχάρη θερμά τα μεταβατικά όργανα" που συγκροτήθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος Κομπαορέ και που οργάνωσαν τις εκλογές.
Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μιας χώρας που ελπίζει πλέον να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοκρατίας και που η Ιστορία της σημαδεύτηκε από πολλά πραξικοπήματα.

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να γυρίσουν τη σελίδα μιας τεταμένης μεταβατικής χρονιάς και κυρίως 27 χρόνων καθεστώτος Κομπαορέ.

Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής που διεξήχθησαν μαζί με τις βουλευτικές οργανώθηκαν ένα χρόνο μετά τη λαϊκή εξέγερση του Οκτωβρίου, η οποία εξεδίωξε τον Κομπαορέ από την εξουσία καθώς αυτός προσπαθούσε να αλλάξει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει νέα θητεία.

Δεκατέσσερις υποψήφιοι, μεταξύ τους δύο γυναίκες, διεκδίκησαν την πενταετή προεδρική θητεία που ανανεώνεται μόνο μια φορά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα "πολύ ευτυχής" για την "καλή διεξαγωγή" των εκλογών στη πρώην γαλλική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Καφαντό τού ζήτησε να διαβιβάσει τα "συγχαρητήρια" του στον διάδοχό του Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

"Είμαστε πολύ ευτυχείς που οι εκλογές στη Μπουρκίνα Φάσο διεξήχθησαν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο και ότι τα αποτελέσματα δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης", δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο μιας συνόδου για την Αφρική στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαιρέτισε την "ειρηνική" διεξαγωγή των εκλογών και κυρίως τη "μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην εκλογική διαδικασία". Ο Μπαν "προέτρεψε όλους του πολιτικούς ηγέτες και τους εθνικούς παράγοντες να διατηρήσουν το ήρεμο κλίμα" στη φτωχή χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της δυτικής Αφρικής.

Ο Καμπορέ ήταν επί 26 χρόνια συνεργάτης του Κομπαορέ και κατείχε σημαντικές θέσεις (πρωθυπουργός, πρόεδρος της Συνέλευσης), πριν πέσει σε δυσμένεια και εγκαταλείψει το καθεστώς μόλις 10 μήνες πριν από την πτώση του.

Το κόμμα του Κομπαορέ, το Κονγκρέσο για Δημοκρατία και Πρόοδο (CDP), δεν είχε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ωστόσο μπορεί να καταγράψει καλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v