Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τζον Κέρι φθάνει το απόγευμα στη Λευκωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φθάνει το απόγευμα στη Λευκωσία για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Τζον Κέρι φθάνει το απόγευμα στη Λευκωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι φθάνει το απόγευμα στη Λευκωσία για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Στις πέντε το απόγευμα ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί αργότερα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ γύρω στις επτά θα προβεί σε δήλωση.

Μισή ώρα αργότερα ο Τζον Κέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στην οικία της η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στο δείπνο θα παρακαθίσει επίσης ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ ΄Αιντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική και ουσιαστική την επίσκεψη Τζόν Κέρι στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και υπέμνησε την ξεκάθαρη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν μπορούν σήμερα να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις και δη σε ευρωπαϊκό κράτος.

Αναφερόμενος στο αποψινό δείπνο που παραθέτει η Λίζα Μπάτενχαϊμ στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί στο οποίο θα παρακάθεται και ο Τζόν Κέρι είπε ότι θα συζητηθεί αποκλειστικά το κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προτίθεται να θέσει πολύ συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος αποτίμησε ως πολύ θετική και εποικοδομητική τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη - Λαβρόφ έγινε πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση για το κυπριακό.

Χαρακτηρίζοντας τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας καλό γνώστη του κυπριακού, επισήμανε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ καθορίζει τις θέσεις της Μόσχας στο κυπριακό και ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ.Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την ξεκάθαρη θέση του Ρώσου υπουργού ότι δεν μπορεί να γίνεται σήμερα λόγος για θέμα εγγυήσεων προς την Κύπρο.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Μόσχα δεν ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από τη Λευκωσία και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ιδίου του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν ζήτησε διευκολύνσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Λαβρόφ ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις τις οποίες η Λευκωσία αρνήθηκε να προσφέρει.
 
Επέμεινε επίσης ότι ο κ. Λαβρόφ από διπλωματική λεπτότητα διέψευσε ότι ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τις πέντε συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας που ήταν προγραμματισμένες να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Λευκωσία, είπε ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί για τις τέσσερις συμφωνίες δεν είχε ολοκληρωθεί από τη Ρωσία ο τεχνικός έλεγχος.

Τέλος, συμείωσε ότι πολύ σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στη Μόσχα για την υπογραφή και των πέντε συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v