Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας

Σε πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό της Europol κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

  • Real.gr
Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας
Σε πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό της Europol κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς και μένει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιστά την Europol πιο λειτουργική, πιο υπεύθυνη και πιο αποτελεσματική, καθώς στο εξής θα μπορεί να αποτελέσει πλέον το κομβικό σημείο ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτό ακριβώς θα είναι και το έργο του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol, που θα ξεκινήσει η λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) μέσα στη Europol, που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου, που βοηθά στον περιορισμό του διαδικτυακού τρομοκρατικού υλικού, καθώς και στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας στο διαδίκτυο.



«Έχουμε κάνει ως τώρα μεγάλη πρόοδο, αρχής γενομένης με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που έχει αποτελέσει τον οδικό μας χάρτη ήδη από τον περασμένο Απρίλιο» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνοντας στην συνέχεια ότι «Επίσης, εγκαινιάσαμε, εχθές, με τη συμμετοχή υπουργών Εσωτερικών και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των εταιριών του διαδικτύου, το Διαδικτυακό Φόρουμ της ΕΕ. Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καθίσαμε πρόσωπο με πρόσωπο τις εταιρείες του διαδικτύου και τα κράτη-μέλη και συζητήσαμε για την μελλοντική πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Δεύτερον, οι Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα για το PNR. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η συμφωνία είναι ισορροπημένη, αναλογική και θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Έχουμε επίσης αναλάβει διάφορες δράσεις πριν από τη σημερινή. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η Επιτροπή πρότεινε σημαντικά μέτρα για να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τρεις μέρες πριν, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σχετικά με την οδηγία για την Τρομοκρατία, με στόχο την ποινικοποίηση όχι μόνο των τρομοκρατικών πράξεων αλλά και όλων των προπαρασκευαστικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης σε όλη την ΕΕ.

Τρίτον, παραδώσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών εντός και εκτός ΕΕ. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες έγιναν αποδεκτές από τους Υπουργούς και ελπίζω ότι θα κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο να βελτιωθούμε στην μάχη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μία βασική δράση που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες και τις τρομοκρατικές οργανώσεις τα χρηματικά μέσα που ευνοούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απάνθρωπων στόχων τους.

Για παράδειγμα, το τέταρτο πακέτο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος μας εφοδιάζει με τα κατάλληλα εργαλεία για να εντοπίζουμε και να ακολουθούμε τα ίχνη τόσο των τεράστιων χρηματικών εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες όσο και τη ροή χρημάτων μέσω των οποίων υποστηρίζεται το έργο των τρομοκρατικών ομάδων.

Σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών: Σήμερα παροτρύνω για μία ακόμη φορά τους αρμόδιους Υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen, ιδίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Σήμερα το πρωί δήλωσα ότι έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να παραδώσουμε αποτελέσματα, και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όλοι συμφωνούν σε σχέση με αυτό: η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Αλλά η δράση μας δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στο σήμερα. Βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας.

Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε.»

Στo περιθώριο του συμβουλίου υπογράφηκε και η συμφωνία για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ FRONTEX και EUROPOL, παρουσία του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v