Ισπανία: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Μετά την «πύρρειο νίκη» του στις εκλογές της Κυριακής, ο Μαριάνο Ραχόι ξεκινά τις διαβουλεύσεις ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ρυθμιστές οι Σοσιαλιστές και οι Podemos, που προς το παρόν του γυρνούν την πλάτη.

  • Real.gr
Ισπανία: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Μετά την «πύρρειο νίκη» του στις εκλογές της Κυριακής, ο Μαριάνο Ραχόι αναπολεί τις 63 έδρες που έχασε σε σχέση με την σύνθεση του προηγούμενου κοινοβουλίου και ξεκινά τις διαβουλεύσεις, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, οι κάλπες ανέδειξαν σε ρυθμιστές για αυτή τη διαδικασία τους Σοσιαλιστές και τους Podemos. Προς το παρόν, και τα δύο κόμματα γυρνούν την πλάτη στον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του, ανακοίνωσε ότι έλαβε μια καθαρή, δημοκρατική εντολή από τον ισπανικό λαό και πως θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε τις εκλογές αυτές και θέλει να ξεκινήσει διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως είπε, πολλά άλλα κόμματα έχουν ιδέες παρόμοιες με εκείνες του PP.

Είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι σταθερή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συνέχισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρέχει και πολιτική σταθερότητα στις αγορές. «Το Λαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι έχει την ευθύνη και την εντολή για να ξεκινήσει διάλογο και να διερευνήσει τη βιωσιμότητα μιας σταθερής κυβέρνησης που θα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα εντός και εκτός της Ισπανίας», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Αγώνας δρόμου για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Σοσιαλιστές σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ ψήφων, αλλά και εδρών στις εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, ο ρόλος τους για την απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης είναι κομβικός. Μέχρι στιγμής δείχνουν αποφασισμένοι να μην στηρίξουν τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι το καλύτερο σενάριο για το κόμμα τους είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, υπό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Ας μην υπάρξει αμφιβολία. Οι Podemos δεν θα επιτρέψουν ενεργητικά ή παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης PP», ανέφερε και έκανε γνωστό ότι σύντομα θα αρχίσει γύρο συνομιλιών με άλλα πολιτικά κόμματα.

Κανένα μπλοκ, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Ακόμη και αν οι Ciudadanos (Πολίτες) αποφάσιζαν να υποστηρίξουν σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι, πράγμα που απέκλεισαν, τα δύο κόμματα θα συγκεντρώνουν παρά 163 έδρες. Την ίδια στιγμή και μία πιθανή συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos δεν εξασφαλίζει παρά 159 έδρες. Το πιο πολύπλοκο σενάριο θα ήταν μία τριμερής συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Podemos και των Πολιτών (199 έδρες).

Το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 123 έδρες και τιμωρήθηκε για την πολιτική της λιτότητας, το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις του. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, με 90 έδρες, χάνοντας, σε διάστημα τεσσάρων ετών, 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους, που μετακινήθηκαν στους Podemos, που αναδείχθηκαν τρίτη πολιτική δύναμη με το 20,6% των ψήφων και 69 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο. Το δεύτερο νέο κόμμα του ισπανικού πολιτικού σκηνικού, το φιλελεύθερο Ciudadanos, εισέρχεται επίσης στο κοινοβούλιο με 40 βουλευτές.


«Πύρρειος νίκη» για τον Μαριάνο Ραχόι





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v