«Θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση, όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος»

Η Βουλή υιοθετεί ειδική απόφαση, που θα καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Συνάντηση Βούτση με Αμπάς.

  • Real.gr
«Θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση, όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος»
Σε μια ιστορική συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι, η Βουλή θα υιοθετήσει την ειδική απόφαση η οποία θα καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Προηγουμένως, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμουτ Αμπάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας.

Η απόφαση του Βουλής δεν θα είναι αναγνώριση, καθώς αυτή μπορεί να γίνει μόνον από την κυβέρνηση. Πρόκειται, ωστόσο, για μια ενέργεια με υψηλό συμβολισμό και για το πρώτο τέτοιο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, παρόντος του Παλαιστινίου προέδρου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι σύμπτωση, πως ο κ. Αμπας ανακοίνωσε χθες στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, πως τα διαβατήρια που θα εκδοθούν το 2016 δεν θα φέρουν την επιγραφή «Παλαιστινιακή Αρχή», αλλά «Παλαιστίνη». Αυτό ήταν κάτι στο οποίο έγιναν εκτεταμένες αναφορές από τα ισραηλινά ΜΜΕ για την επίσκεψη Αμπάς στη χώρα μας.

Πάντως, ο κ., Τσίπρας ξεκαθάρισε, πως το πώς και το πότε θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την ειδική απόφαση της Βουλής παραμένει στη διακριτική της ευχέρεια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα» και πρόσθεσε: «Ως τότε επιτρέψτε μας να είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε πως μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας να είναι περισσότερο εποικοδομητικός, σε αυτήν την διαδικασία και σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στις κοινές δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη μακρά φιλία που συνδέει τους Έλληνες με τους Παλαιστίνιους και υπενθύμισε τη σχέση ανάμεσα στον Γιασέρ Αραφάτ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Με αφετηρία τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει πλέον αναπτύξει η Ελλάδα και με τις δύο πλευρές, ο κ. Τσίπρας προσέφερε εμμέσως πλην σαφώς διαμεσολάβηση: «η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό σε αυτήν την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακή φίλη της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ. Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μιας γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος: «Έχοντας καλές σχέσεις που μας δένουν εμάς μεταξύ μας, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι, και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε, μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να διαδραματίσετε έναν τέτοιο ρόλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v