Απόφαση-«βόμβα» του ΣτΕ για τον Λέανδρο Ρακιντζή

Στον αέρα τινάζει απόφαση του Γ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τους ελέγχους και τα πορίσματα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, μετά το 2009. Η Ολομέλεια θα κρίνει τις εξελίξεις.

Απόφαση-«βόμβα» του ΣτΕ για τον Λέανδρο Ρακιντζή
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί έαν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής παραμένει νόμιμα στη θέση του εκδίδοντας και τις σχετικές διοικητικές πράξεις παρά την λήξη της θητείας του από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων που στρέφονταν κατά αποφάσεων του κ. Ρακιντζή έκρινε ότι η θητεία του έχει λήξει και συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να προσφεύγει κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων .

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τους προσφεύγοντες δημόσιους υπαλλήλους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρξουν οι ανάλογες προσφυγές βρίσκονται "στον αέρα" οι διοικητικές πράξεις που έχει κάνει ο κ. Ρακιντζής από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει, μεταξύ των άλλων, στις αποφάσεις του:

«Δεν είναι κατ΄ αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.

Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του οποίου έληξε η θητεία, μόνον, όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Παράλληλα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, «η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη λήξη της θητείας του, δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v