Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Αργεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαντάγια

Η επιχείρηση στην πολιορκημένη Μαντάγια για την διανομή ανθρωπιστική βοήθειας δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Κυριακή λόγω της περιπλοκότητάς της.

Συρία: Αργεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαντάγια
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που διαμένουν στις πόλεις Μαντάγια, Φούα και Καφράγια που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Συρία δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την Κυριακή εξαιτίας της περιπλοκότητάς τους.

«Πρόκειται για μία τεράστια και περίπλοκη επιχείρηση καθώς πρέπει να συγχρονιστεί μεταξύ της Μαντάγια, της Καφράγια και της Φούα και εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Για αυτό ακριβώς δεν πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από την Κυριακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) στη Δαμασκό Παβέλ Κρίσιεκ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια στους 42.000 κατοίκους της πόλης Μαντάγια που ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Η Μαντάγια, μια πόλη κοντά στη Δαμασκό, βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και 6 μήνες από τον συριακό στρατό. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πείνα από την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Την ίδια ώρα, στους 20.000 κατοίκους των δύο σιιτικών περιοχών Φούα και Καφράγια, τις οποίες έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) αναμένεται επίσης να διανεμηθεί βοήθεια.

«Λογικά, η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο CICR και η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος (SARC) θα διανείμουν ιατρική βοήθεια και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) τρόφιμα, έπειτα, θα διανείμουμε κουβέρτες και άλλου είδους υλικά» διευκρίνισε ο Κρζισίεκ.

Η διανομή θα πάρει χρόνο, υπογράμμισε και τόνισε ότι χρειάστηκαν 8 ώρες για να προχωρήσει η επιχείρηση την τελευταία φορά που ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να μεταβεί σε αυτήν την πόλη.

Η τελευταία φορά οι ανθρωπιστικές οχηματοπομπές μπόρεσαν να φθάσουν στις πόλεις Ζαμπαντάνι και Μαντάγια, όπως επίσης και στις περιοχές Φούα και Καφράγια ήταν η 18η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v