Αυστρία: Η πρώτη υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές

Ο πρώην αρχηγός, επί ένδεκα χρόνια, του κόμματος των Πράσινων, της αυστριακής αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε επίσημα την εδώ και καιρό αναμενόμενη υποψηφιότητά του.

Αυστρία: Η πρώτη υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές
Ο πρώην αρχηγός, επί ένδεκα χρόνια, του κόμματος των Πράσινων, της αυστριακής αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, 71 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή επίσημα την εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητου, για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία που προγραμματίζονται για τις 24 Απριλίου.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί απευθείας από το λαό, σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα και θα είναι ο διάδοχος του νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, του οποίου η δεύτερη, εξαετής, θητεία, ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η υποψηφιότητα του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, πρώην καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είναι η πρώτη που ανακοινώνεται επίσημα.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαψεύσει ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα ο πιθανολογούμενος μέχρι σήμερα υποψήφιος τού -συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος, ΄Ερβιν Πρελ, ο τοπικός κυβερνήτης στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας και θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός του κόμματός του.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο υποψήφιος του κόμματος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, θα ανακοινωθεί επίσημα το βράδυ της Κυριακής, με πληροφορίες στη Βιέννη να αναφέρουν απόψε πως αυτός θα είναι ο πρώην πρόεδρος της αυστριακής Βουλής (μεταξύ 2002 και 2006), ο 74χρονος Αντρέας Κολ, που θεωρείται εκπρόσωπος της πλέον συντηρητικής πτέρυγας του Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά τους, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα στις 15 Ιανουαρίου τον δικό τους υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο σημερινός υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ρούντολφ Χούντσντορφερ.

Την πρόθεσή της να είναι ανεξάρτητη υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, έχει ανακοινώσει ήδη παραμονές Χριστουγέννων, η πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστρίας, Ιρμγκαρντ Γκρις, η οποία θα πρέπει ωστόσο να συγκεντρώσει συνολικά 6.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς της πριν αυτή αναγνωριστεί επίσημα, χωρίς να αποκλείεται μία υποστήριξη της υποψηφιότητάς της από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, με το οποίο έχουν υπάρξει σχετικές επαφές και συνομιλίες.

Το αυστριακό Σύνταγμα προβλέπει για τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας μόνον δύο εξαετείς θητείες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή μία τρίτη υποψηφιότητα του 76χρονου σημερινού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα από το 2005, έπειτα από τις εκλογικές νίκες του στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2004 και τον Απρίλιο του 2010 (με συντριπτική πλειοψηφία 79%), αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v