Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι δικηγόροι της Πελοποννήσου

Τις «μηχανές» των συλλογικών τους οργάνων «ζεσταίνουν» οι δικηγόροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προαναγγέλλοντας «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι δικηγόροι της Πελοποννήσου
Τις «μηχανές» των συλλογικών τους οργάνων «ζεσταίνουν» οι δικηγόροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προαναγγέλλοντας «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο πνεύμα αυτό κατέτεινε και η ενημερωτική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε χθες το βράδυ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα (στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο) ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με θέμα: «Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας», με τη συμμετοχή εκατοντάδων Μεσσήνιων δικηγόρων, αλλά και αντιπροσωπειών απ' όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ζήτησε, και κατά την έναρξη και κατά το πέρας της εκδήλωσης, εγρήγορση εκ μέρους των συναδέλφων του και τη συστράτευσή τους με τους αγρότες και τους επαγγελματίες των άλλων κλάδων, για δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και αποχή διαρκείας των δικηγόρων από τα δικαστήρια. ο κ. Μαργέλης προέτρεψε τους συναδέλφους του «οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν ακόμη και από την προσεχή Δευτέρα, πριν αφανιστούμε με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολου Γεωργιάδη, ο οποίος, κληθείς να προεδρεύσει της συζήτησης, σχολίασε:

«Οι δικηγόροι θα προσέρχονται με δύο κώδικες πολιτικής δικονομίας στα δικαστήρια και βέβαια, εάν υπάρχουν δικηγόροι, εφόσον δεν τους εξαφανίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Το θέμα των τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015) ανέπτυξε ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης, ο οποίος ανέλυσε τις γενικές διατάξεις, τη διαδικασία στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, τα ένδικα μέσα, τις ειδικές διαδικασίες, και τ' ασφαλιστικά μέτρα, αποφεύγοντας ο ίδιος πολιτική προσέγγιση των συνεπειών του νόμου.

Τη διαδικασία "Αναγκαστική εκτέλεση, γενικό και ειδικό μέρος" ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Κατηφόρης, ο οποίος ερμηνεύοντας τις προεκτάσεις της βούλησης του δικονομικού νομοθέτη, είπε πως «έχουμε δύο αλληλοσυγκρουόμενες δικονομικές αξίες, αφενός την αρχή της ορθότητας της απονομής της δικαιοσύνης, αφετέρου την ταχύτητα», αιτιολογώντας πως «πολλές φορές οι δίκες περί την εκτέλεση καθυστερούν περισσότερο από τη διαγνωστική διαδικασία». Ο ομιλητής προέβη στη συνέχεια στην ανάλυση των πλέον επίμαχων άρθρων για την αναγκαστική εκτέλεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v