Δέκα πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο από την Υεμένη στο Ομάν

Θα παραμείνουν προσωρινά, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κλείσει το αμφιλεγόμενο αυτό κέντρο κράτησης.

  • Real.gr
Δέκα πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο από την Υεμένη στο Ομάν
Δέκα πρώην κρατούμενοι στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο υπήκοοι της Υεμένης έφτασαν σήμερα στο Ομάν όπου θα παραμείνουν προσωρινά, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κλείσει το αμφιλεγόμενο αυτό κέντρο κράτησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν.

Η χώρα αυτή, η οποία συνορεύει με την Υεμένη, δέχθηκε τους 10 άνδρες "κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης για να βοηθήσει να επιλυθεί το πρόβλημα με τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο", διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ONA.

Στην Υεμένη μαίνεται από τον Μάρτιο του 2015 μια σύγκρουση ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, και σε σιίτες αντάρτες.
 
Το δίκτυο της Αλ Κάιντα αναπτύσσει επίσης δράση στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομάμα, ο οποίος είχε δεσμευτεί από την πρώτη του θητεία για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, υποχώρησε και υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2015 νόμο που αφορά την αμυντική πολιτική της χώρας, με τον οποίο ανανεώνεται κυρίως η απαγόρευση του κλεισίματος της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει ωστόσο να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, το οποίο προαναγγέλλεται ως μακροπρόθεσμο, για το κλείσιμο της φυλακής αυτής, η οποία λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2002 στο Γκουαντάναμο της Κούβας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Έως και 779 άνθρωποι είχαν φυλακιστεί σε αυτήν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε εκ νέου να κλείσει τη φυλακή αυτή, την ώρα που κρατούμενοι του Γκουαντάναμο επαναπατρίζονται τακτικά ή μεταφέρονται σε άλλες χώρες που έχουν συμφωνήσει να τους δεχθούν.

Εξάλλου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν ανακοινώσει ότι ένας Σαουδάραβας κρατούμενος του Γκουαντάναμο επαναπατρίστηκε στο Ριάντ, όπου θα μετείχε σε ένα πρόγραμμα επανένταξης πρώην ενόπλων μαχητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v