Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Σάλος με το διαμέρισμα της υπουργού Εξωτερικών

Η Μάργκοτ Βάλστρεμ βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά τις αποκαλύψεις για το διαμέρισμα όπου διαμένει στη Στοκχόλμη.

Σουηδία: Σάλος με το διαμέρισμα της υπουργού Εξωτερικών
Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ βρέθηκε σε δύσκολη θέση σήμερα μετά τη δημοσίευση στοιχείων για το διαμέρισμά της στη Στοκχόλμη, το οποίο εκμισθώνει από ένα συνδικάτο, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η Βάλστρεμ ανήκει σε μια ομάδα «διακεκριμένων προσωπικοτήτων» της σουηδικής κεντροαριστεράς στις οποίες διατίθενται διαμερίσματα από το τοπικό συνδικάτο εργαζομένων του δημόσιου τομέα Kommunal, χωρίς να αναγκάζονται να περιμένουν επί χρόνια βάσει λίστας αναμονής, όπως συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος αναζητά στέγη στη Στοκχόλμη.

Η υπουργός αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο περί μιας διευθέτησης με καλή πίστη από την πλευρά της.

«Ενοικιάζω πράγματι ένα διαμέρισμα από το Kommunal και όταν είχαμε μιλήσει, μου είχε δοθεί η διαβεβαίωση στο ανώτατο επίπεδο ότι αυτό συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες και τις διαδικασίες για τη διάθεση των διαμερισμάτων, κι ότι δεν θα υποσκέλιζα κανέναν στη λίστα αναμονής», ανέφερε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Μου είπαν ψέματα για αυτό (...). Είμαι εξοργισμένη και απογοητευμένη (...). Είναι απαράδεκτο, με πλήττει προσωπικά», πρόσθεσε η ίδια.

Ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, ο Έρικ Βίρκενσε, διευκρίνισε μιλώντας στο TT ότι η υπουργός ζει στο διαμέρισμα αυτό από τον Απρίλιο και ότι η εκμίσθωσή του της είχε προταθεί κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης συζήτησης από την πρόεδρο του συνδικάτου Άνελι Νούρντστρεμ.

Η Βάλστρεμ, 61 ετών, είναι μάλλον η πιο αμφιλεγόμενη, αλλά και η γνωστότερη προσωπικότητα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Σουηδίας. Τάσσεται υπέρ μιας «φεμινιστικής διπλωματίας» και προωθεί ανυποχώρητα θέσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας δηλώσεις που έχουν προκαλέσει ανοικτή εχθρότητα απέναντί της από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Η Σουηδία είναι μια χώρα όπου η εντιμότητα των πολιτικών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Μόνα Σαλίν, προαλειφόμενη για την ηγεσία του ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είχε αναγκαστεί για παράδειγμα το 1995 να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει μια επαγγελματική πιστωτική κάρτα για να κάνει προσωπικές αγορές, παρότι ήταν ασήμαντης αξίας.

Ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Μέλερ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, εκτίμησε ότι η Βάλστρεμ θα πληγεί ακόμη περισσότερο από το σκάνδαλο διότι έχει «μια φήμη ακεραιότητας», ενώ «η ρητορική της βασίζεται κυρίως στην ηθική».

«Δεν πιστεύω ότι οι εξηγήσεις της αρκούν, αλλά (αντίθετα) ότι πρέπει να χυθεί περισσότερο φως στις ενέργειές της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών Τόμας Τόμπε. «Ανήκει στην κυβέρνηση και δεν θα έπρεπε να διατηρεί μια σχέση εξάρτησης με ένα συνδικάτο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εφημερίδα Expressen, η οποία πρόσκειται στην κεντροδεξιά, δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο οποίο κατηγορεί τη Βάλστρεμ ότι «ενσαρκώνει την υποκρισία». Η υπουργός «παριστάνει τη γυναίκα του λαού ενώ προσπέρασε όλο τον κόσμο στη λίστα αναμονής για να εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα», έγραψε η εφημερίδα.

Η Αφτονμπλάντετ έχει προχωρήσει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε διάφορες αποκαλύψεις για το συγκεκριμένο συνδικάτο, το οποίο πρόσκειται στην συνομοσπονδία LO, η οποία με τη σειρά της πρόσκειται στους σοσιαλδημοκράτες, το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκει η Βάλστρεμ.

Ο νυν πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ήταν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ηγετικό στέλεχος ενός άλλου συνδικάτου της LO, αυτού των εργαζομένων στη μεταλλουργία.

Το Kommunal ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτηση του ταμία του Άντερς Μπέργκστρεμ, ο οποίος διέμενε σε ένα διαμέρισμα που του είχε διατεθεί δωρεάν.

Μια άλλη αποκάλυψη αφορά μια βραδιά κατά την οποία το αλκοόλ έρεε άφθονο, για την οποία πλήρωσε το συνδικάτο για ηγετικά του στελέχη και στην οποία συμμετείχε η πορνοστάρ Πούμα Σουίντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v