Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια και στην Αττική

Σε κλοιό κακοκαιρίας από σήμερα όλη η χώρα. Προβλήματα στην Αττική από τους θυελλώδεις ανέμους. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

  • Real.gr
Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια και στην Αττική
Αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Αττική, με την έντασή τους να φτάνει τα 9 μποφόρ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 140 κλήσεις και οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο κοπές δέντρων και αφαίρεση αντικειμένων από το δρόμο.

Η πλειονότητα των περιστατικών έλαβε χώρα στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, την Πεύκη, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη βρίσκεται σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, αλλά και του Λαυρίου.

Στη Θεσσαλία, από την έντονη βροχόπτωση φούσκωσε το ρεύμα του Πηνειού με αποτέλεσμα την κατάρρευση της γέφυρας της Διάβας στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με το trikalanews.gr τα ορμητικά νερά , έκοψαν στην μέση την γέφυρα της, με αποτέλεσμα αυτή να χαθεί μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού.

«Τσουχτερό» κρύο και θυελλώδεις βοριάδες

Ραγδαία μεταβολή παρουσιάζει από χθες ο καιρός με κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους να πλήττουν όλη τη χώρα.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά το «τσουχτερό» κρύο, τους θυελλώδεις βοριάδες και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και αργότερα της Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Αργά το βράδυ θα χιονίσει και σε νησιωτικές περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και στα βόρεια της Αττικής.

Εξαίρεση θα παρουσιάσουν οι δυτικές και κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές, όπου θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα βελτίωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και αργότερα θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά σε νότο.

Πιο αναλυτικά σήμερα:

Στην Αττική,
αναμένονται νεφώσεις και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ θα σημειωθούν χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί στα 8 μποφόρ, ενώ αργότερα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 9 έως και 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά- ημιορεινά και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι στα 7 μποφόρ, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σταδιακά σε πεδινές περιοχές. Στα υπόλοιπα αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, χιονοπτώσεις ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έως και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση θα κυμανθεί από 2 έως και 9 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Οι άνεμοι έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, περιμένουμε τοπικά ισχυρές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και η,ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Στερεάς και πιθανόν κατά τη διάρκεια της νύχτας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως και 14 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θυελλώδεις θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως και 17 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπου στα βόρεια θα εκδηλωθεί ολικός παγετός και οι χιονοπτώσεις σε περιοχές κυρίως της ανατολικής κυρίως χώρας με μηδενικό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), αλλά και σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v